Osmanlı Tarihi

1841 Londra Boğazlar Sözleşmesi Nedir? Önemi ve Maddeleri Nelerdir?

Osmanlı Devleti’nin dağılmasından önceki son yüzyıl olan 19. Yüzyıl, kabus gibi geçen bir yüzyıl olmuştur. Bu yüzyılda pek çok anlaşma yapılmış ve yine birtakım olaylar, devletin siyasetine yön vermiştir. Osmanlı Tarihi kategorimizdeki bu yazımız da yine Osmanlı Devleti’nin 19. Yüzyıldaki önemli siyasi olaylarından biri olan 1841 Londra Boğazlar Sözleşmesi hakkında olacaktır. 

Bilindiği üzere Osmanlı Devleti, Boğazlar üzerinde son kez 1833 Hünkar İskelesi Antlaşması ile “tek başına” karar almıştır. Bu anlaşmadan sonra, Boğazlar, Osmanlı Devleti’nin kontrolünden çıkmıştır. 1841 Londra Boğazlar Sözleşmesi de bu açıdan oldukça önem taşıyor. 

Peki Londra Boğazlar Sözleşmesi nedir? Neden önemlidir? Maddeleri nelerdir? Bu ve bu gibi sorunların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. 

1841 Londra Boğazlar Sözleşmesi Nedir? 

Nedenini 1833 Hünkar İskelesi Antlaşması oluşturan ve Osmanlı Devleti ile Avrupalı devletler arasında imzalanan antlaşmanın ismidir. Aynı zamanda Boğazların ilk kez uluslararası bir statü kazandığı anlaşma olmuştur. 

Gelişmeler 

Avrupalı devletler, Rusya’nın 1833 Hünkar İskelesi Antlaşması ile elde ettiği boğazlardan geçiş hakkını kendi çıkarlarına uygun bulmadılar ve bu anlaşmaya en başından karşı çıktılar. 

Hünkar İskelesi Antlaşmasının süresi bilindiği üzere 8 yıl ile sınırlı tutulmuştu. Antlaşmanın süresi bitince de İngiltere, Fransa, Rusya, Avusturya, Prusya ve Osmanlı Devleti’nin katılımı ile İngiltere’nin başkenti Londra’da “Boğazlar Konferansı” toplanmıştır. Konferans sonunda ise katılım gösteren devletler ve Osmanlı Devleti arasında “Londra Boğazlar Sözleşmesi” imzalanmıştır. 

Maddeler 

1. Madde 

Boğazlar, Osmanlı Devleti’nin egemenliği altında kalacak ve boğazların kontrolünden Osmanlı sorumlu tutulacak. 

2. Madde 

Boğazlar, barış halinde tüm ülkelerin savaş gemilerine kapalı olacak ancak ticaret gemilerine açık tutulacak. 

Antlaşmanın Önemi 

Bu antlaşma ile Boğazlar, ilk kez “uluslararası bir statü” kazanmıştır. Bu antlaşma ile birlikte artık Osmanlı Devleti, kendi toprakları içerisinde bulunan ve kontrolündeki boğazlarla ilgili karar ve hükümleri tek başına alamayacaktı. Öte yandan yine bu sözleşme ile Rusların sıcak denizlere inmesi engellenmiştir. 

1841 Londra Boğazlar Sözleşmesi’nden İngiltere ve Fransa karlı çıkan ülkeler arasında yer almış fakat Rusya, 1833 Hünkar İskelesi Antlaşması ile elde ettiği hakları kaybetmesiyle bu antlaşmadan zararlı çıkan ülke olmuştur. 

Hepsi ve daha fazlası için sitemizin Osmalı Tarihi kategorisine tıklamanız yeterli olacaktır.

1533 İstanbul Antlaşması

1606 Zitvatorok Antlaşması

1699 Karlofça Antlaşması

1718 Pasarofça Antlaşması

1774 Küçük Kaynarca Antlaşması

1800 El Ariş Antlaşması

1812 Bükreş Antlaşması

1829 Edirne Antlaşması

1833 Kütahya Antlaşması

1833 Hünkar İskelesi Antlaşması

1838 Balta Limanı Antlaşması

1856 Paris Antlaşması 

1878 Berlin Antlaşması

1909 Racconigi Anlaşması

1912 Uşi Antlaşması

1925 Locarno Antlaşması

Sykes-Picot Antlaşması

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.