Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

1957 Suriye Bunalımı Nedir?

İsrail’in 1948’de Ortadoğu’da kurulması, Soğuk Savaş döneminin en önemli olayıdır. Bunu daha sonra 1955 Süveyş Krizi takip eder. Arap dünyasının Soğuk Savaş döneminde yaşadığı üç büyük bunalım/buhran, bu iki önemli gelişmenin ardından yaşanmıştır. Daha önceki yazılarımızda Ürdün ve Lübnan Bunalımından söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”Suriye Bunalımı” konusuna değineceğiz. 

1957 Suriye Bunalımı

  • Suriye’nin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne yakınlaşması, başta komşuları olmak üzere diğer Arap ülkelerini de rahatsız etmiştir. 
  • Suriye’nin 1956 yılında Sovyetler Birliği ile imzalamış olduğu yardım antlaşması üzerine Türkiye, Irak, Ürdün, İsrail ve Lübnan antlaşmaya tepki göstermiştir. 

Suriye, 1955 Türkiye ve Irak arasında imzalanan Bağdat Paktı’na da Mısır, Suudi Arabistan ve Yemen ile birlikte karşı çıkan ülkeler arasında yer almıştır. Bölgede giderek artan ve diğer Arap ülkelerini de etkisi altına almaya başlayan komünizmi durdurmak ve Sovyetlerin siyasi amaçlarını sekteye uğratmak isteyen Amerika Birleşik Devletleri, Suriye Bunalımının yaşandığı aynı yılda Eisenhower Doktrinini yayınlamıştır. Buna göre bağımsızlığını korumak isteyen ve ekonomik kalkınma çabasında olan her Orta Doğu ülkesine Amerika Birleşik Devletleri, koşulsuz yardım edecektir. Amerika’nın bu doktrindeki asıl amacı SSCB’nin Ortadoğu’da yayılmasını ve komünizmin taraftar bulmasını engellemektir. 

Suriye Bunalımını daha sonra 1957 Ürdün Bunalımı ve 1958 Lübnan Bunalımı takip etmiştir. Detaylı bilgiler ve daha fazlası için sitemizin ”Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi” kategorisini ziyaret edebilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.