Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

1958 Lübnan Bunalımı Nedir?

1958 Lübnan Bunalımı ya da 1958 Lübnan Buhranı olarak da bilinir. Soğuk savaş döneminde gerek dünyada gerek Türkiye’de gerekse Ortadoğu’da pek çok önemli olay ve gelişme yaşanmıştır. Soğuk Savaş’ın iki ayrı yüzü olan Amerika ve Sovyetler Birliği arasında Ortadoğu üzerinde de birçok çıkar çatışması yaşanmıştır. Her ne kadar iki süper güç hiçbir zaman karşı karşıya gelmese de bazı olaylarda savaşın eşiğine gelinmiştir. Küba Buranı gelişmelerden biridir. Ortadoğu’da yaşanan buhran veya bunalımlar da iki süper gücün çıkar çatışmasından ortaya çıkmıştır. Bir önceki yazımızda 1957 Ürdün Buhranı‘ndan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca 1958 Lübnan Bunalımından, neden çıktığından ve nasıl sona erdiğinden söz edeceğiz. 

1958 Lübnan Bunalımı Nedir?

1957 senesinin Haziran ayından yapılan genel seçimlerde Cumhurbaşkanı Camile Chamoun’un seçimlere hile karıştırarak görev süresini 4 yıl daha uzatacak bir parlamento seçtirmesi ve Amerika Birleşik Devletleri’nin yayınladığı Eisenhower Doktrini’ni desteklemesi, ülkede çalkantılı bir sürecin fitilini ateşlemiştir. 

Camille Chamoun

Amerika Birleşik Devletleri’nin desteğini alan Chamoun, isteğinden geri adım atmamış, Beyrut Limanı’na Amerikan savaş gemileri yanaşmış akabinde gerilim iyice tırmanmıştır. Ülke içinde yaşanan kriz, sokaklara da yansımış, çıkan olaylarda çok fazla kişi hayatını kaybetmiştir. 

Eisenhower’un kişisel temsilcisi olarak gönderilen Amerikalı diplomat Robert D. Murphy, Chamoun’un görev süresini normal sürede bitirmesi için çalışmalarda bulunmuş ve bu diplomasi sonucunda Genelkurmay Başkanı Şabab, Lübnan parlamentosu tarafından yeni cumhurbaşkanı tayin edilmiş ve buhran yatışmıştır. 

Ortadoğu’da yaşanan diğer önemli buhran/bunalımlar ise 1957 Suriye Bunalımı ve 1957 Ürdün Buhranı‘dır. Detaylı bilgiler ve daha fazlası için sitemizin ”Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi” kategorimizi ziyaret edebilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.