Biyografi

Abdullah Çatlı Kimdir? Nasıl ve Neden Öldürüldü?

Abdullah Çatlı, 1957 senesinde Nevşehir’de doğdu. 1977’de Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanlığına, 27 Mayıs 1978’te de Ülkücü Gençlik Derneği Genel Başkan Yardımcılığı görevine seçildi. 12 Temmuz 1979’da Ankara’da Hacettepe Üniversitesi öğretim sorumlularından Doç. Dr. Bedrettin Cömert’in infaz edilmesi olayının faili olarak Ankara’ da 5.Sulh Ceza Mahkemesi’nce hakkında gıyabi tevkif sonucu verildi. 24 Ağustos 1979’de Sakarya’da bir bölgede yakalandı ve hemen gözaltına alındı.

Abdullah Çatlı’nın, 10 Ekim 1979’da da Ankara ili Bahçelievler bölgesindeki 8 TİP’linin infaz edilmesi olayının planlayıcısı ve ilk sorumlusu olduğu laflarına ilişkin tutuklama kararı durumun üstünden 5 yıl, 4 ay gibi bir zaman geçmesinden hemen sonra gerçekleştirilebildi.

Çatlı, 12 Eylül Darbesi’ni seyreden aylarda o sıra yurt dışına çıktı. Bulgaristan ve Viyana’da bir zaman boyunca kaldı. 23 Şubat 1982’de, İsviçre’de Mehmet Özbay ismine ayarlanmış pasaport ile yakalandı, fakat serbest bırakıldı. 23 Ekim 1983’de Paris’te MİT ile ikili diyeloğa geçtiği ve ASALA’ya karşı 6 eylemde kullanıldığı MİT resmi evraklarında yer aldı.

23 Ekim 1984’de Paris’te yakalandığı sırada üstünde Hasan Kurtoğlu ismine ayarlanmış bir pasaport vardı. Çatlı, Fransa’da 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 16 Eylül 1986’da Papa Suikasti olayında tanık olarak konuştu. Oral Çelik’in suikast ile alakası olmadığını, Mehmet Ali Ağca’nın Bulgar işbirlikçisi olabileceğini iddia ederek dile getirdi. Çatlı, kısa bir zaman sonra Fransa tarafından 8 yıl ceza aldığı İsviçre’ye tekrar iade edildi. 22 Mart 1990’da Bostadel Cezaevi konumundan kaçtı.

1994’te Türkiye’ye gelmiş olan ve taşıdığı Şahin Ekli ismine ayarlanmış pasaport ile gözaltına alınan Çatlı, aynı zamanda tekrar serbest bırakıldı. Çatlı’nın 27 Nisan 1996’da Ömer Lütfü Topal ile aynı uçak vasıtası ile Kıbrıs’a gittiği ve aynı otelde konakladıktan sonra 2 Mayıs 1996’da geri döndüğü de kayıtlı belgelerden ortaya çıktı.

Abdullah Çatlı Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri ve yasaları ile yargılanmamış ve herhangi bir şekilde hüküm almamıştır.

4 Kasım 1996’da Balıkesir’in Susurluk ilçesi civarlarında tarihe Susurluk kazası olarak kaydedilen trafik kazasında ölmüştür. Kaza anında Çatlı’nın yanında, arka sol bölgede oturan Gonca Us ve arabayı kullanmakta olan İstanbul eski emniyet müdür yardımcısı Hüseyin Kocadağ da olay yerinde ölmüştür. Aracın içinde bulunan dört şahıstan yalnızca zamanın DYP milletvekili Sedat Edip Bucak zor kurtulabilmiştir.

Nevşehir’de yapılan cenaze merasiminde, 5500 kişilik bir topluluk grubu katıldı. Türk bayrağına sarılmış olan tabutu Nevşehir Kaldırım Mezarlığı bölgesine defnedildi.

Ölümü hakkında birçok komplo teorileri olmaktadır. Kaza yapan aracın fren mekanizmasının bozulması ve kazadan hemen sonra ise boynu kırılarak öldürüldüğü bu söylemlerin en başında gelmektedir.

Abdullah Çatlı ile İlgili Aramalar

Google’da Abdullah Çatlı ile ilgili arama yapan kullanıcılar aynı zamanda şunları da aradı; abdullah çatlı meral aydoğan abdullah çatlı kimdir abdullah çatlı ekşi abdullah çatlı sözleri abdullah çatlı kızı abdullah çatlı hakan fidan abdullah çatlı susurluk abdullah çatlı mahkeme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.