Sosyoloji

Aile ve Türevleri

Kurumlar arasında en vazgeçilmez, en dayanıklı ve en şefkatli olanı ailedir. Aile sizi her türlü durumunuzda kucaklayan bir kurumdur ayrıca. Ne şekilde olursa olsun aile limanına uğramalısınız. Çünkü aile limanı en korunaklı limandır. Sizi hırçın dalgalardan, şiddetli fırtınalardan korur. Zararınızı azaltır, yaralarınızı sarar.

İnsanoğlu doğduğunda istisnalar haricinde bir aile kurumu bünyesinde gözlerini açar. Büyür, yürümeye başlar. Büyür, konuşmayı öğrenir. Büyür, okula yazılır. Ve hayatı eğitimle devam eder. Sürekli eğitim ve de sürekli gelişme. Hem psikolojik hem de biyolojik büyüme kaydeder. Evlenir yeni bir aile kurar.

Her insan önce tek bir aileye sahip olur. Annesi, babası ya da kardeşleriyle bir ailesi vardır. Daha sonra, evlenen insanın bir ailesi daha olur; eşi ve çocukları ile. Bu aile insanın kendi kurduğu ailesi olduğundan daha değerlidir. Anne, baba ve kardeşlerden oluşan diğer aile de değerlidir fakat insan bu ailesi üzerine daha çok titrer.

Mevcut aile ve gelecekteki aile adını verdiğim bu iki aile daha sonra birleşir ve gerçek aile adını alır. Anne, baba, çocuk, büyük anne, büyük baba, hala, teyze ve dayılardan oluşan bu aile Türk kültürünün gerçek ailesidir. Bu aile, bağların en çok dokunduğu ailedir aynı zamanda. Kan bağı ise oldukça kuvvetlidir gerçek ailede. Kuzen, yeğen gibi isimlendirilen bu bağlar ile samimiyet ve güven duygusu dış dünyaya göre kat ve kat fazladır.

 

Evliliklerde gözetilen kan bağı önceliği ile, aile içi evlenmeler olur ve bu bağ içi kuvvetler karmakarışık bir hal alır. Aile içi evlenmelerin temel sebebi ise güven ve teminat duygusudur. Ve daha çok muhafazakarlık yani iç dinamikleri ilelebet korumaya ve bozmamaya çalışmak ile yakından ilintilidir. Türk töresinde bu örnekler sayıca fazladır. Halen İç Anadolu ve Doğu bölgelerindeki evliliklerde kan bağı esas alınır. Bunun doğruluğu ya da yanlışlığını tartışmak gereksizdir ve bu durum tamamen bir tercih ve adet meselesidir. Fakat aile içi evlilikler, sağlıklı çocukların doğmasına engel oluyor diyebiliriz.

Ve son olarak her ne olursa olsun ailenizden başka güvendiğiniz insanların sayısı çok olmasın. Evet mükemmel dostluklar, harika arkadaşlıklar kazanabiliriz fakat hiçbirinin teminatı ya da verdiği güven duygusu ailenin verdiğinin yarısı dahi olamaz. Annenizin dizinin dibinde uyumak sizi mutlu eder başınız ağrıdığında ya da işler yoluna gitmediğinde. Fakat bu sevgi veya şefkati ya da adını koyamadığım o enteresan duyguyu başka bir kurumda, yerde, kişide hissetmeniz imkansızdır. Hiçbir kurum size evinizin kapısını açtığınızda size doğru koşan oğlunuzun ya da kızınızın sıcaklığını veremez. Aile bambaşka bir duygu, bambaşka bir ayrıcalık. Değerini bilmek ise çok daha farklı bir inceliktir. Vakit bitmeden, iş işten geçmeden anlamak gerekir.

Şimdilik bu kadar. Hoşçakalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.