Psikoloji

Algısal Değişmezlik (Büyüklük-Biçim-Renk ve Parlaklık Değişmezliği) Nedir?

Algısal değişmezlik nedir ve ne anlama geliyor? Algısal değişmezlik türleri nelerdir? Daha önceki yazılarımızda çeşitli psikolojik terim ve kavramlardan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”algısal değişmezlik” kavramından söz edeceğiz.

Algısal Değişmezlik Nedir?

İnsan zihninde birtakım nesne, obje ve uyaranlar gerçekteki hal ve durumlarıyla güçlü bir biçimde yer ederler. Söz konusu bu nesne, obje ve uyaranlar formlarını değiştirseler ya da şekil olarak gerçek görüntülerini yitirseler dahi insan zihni, kendisinde yer eden orijinal görüntüyü korur ve bunları o şekilde algılar. Örnek vermek gerekirse çimenleri insan zihninde ”yeşil” bir renk olarak yer edinmiştir. Örneğin 37 ekran bir televizyonda dev bir dinozoru izlesek dahi onun gerçek boyutunu bilebilir ve dinozoru gerçek boyutuyla algılarız.

Algısal değişmezlik; büyüklük, şekil, renk ve parlaklık değişmezliği olmak üzere 3’e ayrılmaktadır.

1-) Büyüklük Değişmezliği

Nesnenin uzaklığında bir değişme olsa dahi nesnenin hep aynı boyutuyla algılanması durumuna ”büyüklük değişmezliği” adı verilir. Örnek vermek gerekirse bir futbol maçında top ne kadar uzağa giderse gitsin topun aynı boyutta ve aynı formda olduğunu biliriz.

2-) Biçim Değişmezliği

İnsan beyninde bazı objeler orijinal görüntüleriyle yer edinir. Şayet söz konusu bu objeler insana farklı biçimde bir uyaran tarafından sunulursa zihin, o ilk görüntüyü (orijinal olan görüntüyü) korur ve objeyi öyle algılar. Örnek vermek gerekirse bir tren rayları, uzaklaştıkça iki tarafın da darlaşır gibi görünür ama insan zihni rayları paralel bir biçimde algılar ve kabul eder.

3-) Renk ve Parlaklık Değişmezliği

İnsan beyninden objeler orijinal renkleri ile yer edinirler. Birtakım objeler farklı renkte görünseler dahi zihin tarafından gerçek (orijinal) renkleri ile algılanırlar. Örnek vermek gerekirse siyah-beyaz bir film izlerken Türk bayrağını siyah beyaz olarak görsek dahi zihnimiz onu kırmızı-beyaz olarak algılayacak ve bayrağın kırmızı-beyaz renkte olduğunu bileceğiz.

Not: Görünüşte objelerin büyüklükleri, biçimleri, renk ve parlaklıkları değişse dahi biz onları ilk durumlarındaki gibi algılamaya devam ederiz.

Kısaca ”algıda değişmezlik” konusu budur. Hepsi ve daha fazlası için sitemizin ”Psikoloji” kategorisini ziyaret etmeyi unutmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.