Psikoloji

Altruizm Nedir? Altruist Kime Denir?

Altruizm nedir? Altruizm ne anlama geliyor ve altruist kime denir? Daha önceki yazılarımızda çeşitli psikolojik ve felsefi pek çok kavramdan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca Altruizm kavramından söz edeceğiz. 

Sencilik, ötekicilik olarak da geçer. Kişinin kendisini değil bir başkasını düşünmesi ve onun için çalışıp çabalaması anlamlarına gelir. Bencilliğin zıttı bir kavram olan altruizm, felsefede de tartışılan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.

Diğerkâmlık veya altrüizm, “başkalarının yararını da kendi yararı kadar gözetme” ya da “diğer insanlara maddi veya manevi kişisel çıkar gözetmeksizin yararlı olmaya çalışma ve ‘bencillik karşıtı hareketler’de bulunma” olarak tanımlanır

Wikipedi

Felsefede ahlaki bir eylemin temel amacının bir başkasını düşünmek olduğunu ifade eden bu yaklaşım, ilk kez Fransız sosyolog ve psikolog Auguste Comte tarafından 18. yüzyılda ortaya atılmıştır.

Elseverlik olarak da tanımlanan altruizm, kişinin davranışlarında veya tutumlarına kendisini değil bir başkasını ya da başkalarını düşünmesi ve ona göre hareket etmesi anlamına gelir. Bu, ahlakın temelini oluşturur.

Alturist, altruizm felsefesine göre hareket eden kişi anlamına gelir. Altruizm kavramının zıttı olduğu diğer kavramlara bakarak kavramak mümkündür.

Pragmatizm, liberalizm veya bencillik gibi kavramlar altruizm kavramıyla taban tabana zıttır. Pragmatist bir kişi kendi çıkarlarını düşünür ve ona göre “faydalı olan bilgi doğrudur.” Liberalizm görüşüne göre birey bağımsız olmalı ve sadece kendisini düşünmeli. Bencillik kavramı ise bireyin sadece kendisini ilgilendiren meselelerde çıkarcı davranması anlamına gelir.

Altruist bir kişi, davranışlarında arkadaşlarını, ailesini, milletini ya da ülkesini düşünür ve buna kendisini mecbur hisseder. Sadece bir başkasını düşünmek değil örneğin bir askerin vatanını düşünmesi ve kahramanca çarpışması da altruizm kavramına örnektir. 

”Do ut des” Latince’de ‘yap ki yapayım’ ya da ‘ver ki vereyim’ anlamlarına gelir. Altruist bireyler bu felsefeden farklı olarak çıkarlarını değil bir başkasını düşünür. Kaldı mı böyle insanlar diyebilirsiniz ancak varlar ve aramızdalar. Tıpkı acı çekmekten hoşlanan insanlar olduğu gibi kendisini düşünmeyip bir başkasını düşünen insanlar da vardır. Bununla ilgili olarak Ekşi Sözlük’teki bir başlığı sizinle paylaşmak istiyorum:

Bir Tek Kendisine Faydası Olmayan İnsan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.