Siyaset

Ana Akım Medya Nedir?

Ana akım medya, ne aşırı sağ ne de aşırı sol uçta yer alan, ortada bulunan, tıpkı bir nehrin ana akımı gibi olan bir medyadır. Politik açıdan önemlidir, çünkü çoğu durumda en fazla sayıda kişiye ulaşır; dolayısıyla, politikacıların mesajlarını halka iletmelerinde en iyi araçtır.

Guido Stempel, Ohio Üniversitesi (Çeviri, Dicle Kavak)

Ana akım medya, takipçiler üzerinde en geniş çaplı etki uyandıran medyadır. Ana akım medyaları tarafsız olmalarıyla bilinirler. Türkiye’de ana akım medyaya örnek verecek olursak üç gazete vardır;

1-) Habertürk (en tarafsız gazete kimliğine sahip)
2-) Sabah (sağ eğilimli)
3-) Hürriyet (sol eğilimli)

Ana akım medyada tamamen tarafsız olma, çoğu zaman gerçekleşmez. Eğilimli olma ana akım medya olma özelliğini taşımasına bir engel teşkil etmez. Bu çerçevede değerlendirecek olursak Hürriyet ve Sabah’ın eğilimli olduğu bilinen bir gerçektir. Ve bu özelliklerine rağmen ana akım medya olarak bilinirler.

Diğer gazeteleri değerlendirecek olursak örneğin Sözcü ve Yeni Akit gazetesinde ana akım medya özelliği aranmaz. Çünkü kimlikleri aşırı uçlara dayanır ve ‘ana’ olma özelliğini kaybetmişlerdir. Ana akım medyanın en temel özelliği doğrudan okurların veya takipçilerin dikkatini, tepkisini çekmeyen bir yapıda olmasıdır.

Türkiye’de ana akım medyanın varlığı tartışmalı bir konudur. Örneğin televizyon kanallarından CNN Türk, NTV ve Habertürk ana akım medyadan sayılırlar. Fakat siyasi konumları ve yaklaşımları sık sık eleştirilere uğramaktadır. Ana akım medya, haberleri sansasyonel ve büyük olaylar yaratabilecek kapasitededir.

Kısacası ana akım medyayı elinde bulunduran güçler, tarafsızlığını korumak mecburiyetindedirler. Geniş kitlelere ulaşan ana akım medya haberleriyle bilgiye ulaşma hakkını objektif olarak yansıtmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.