Tarih

Anlaşma mı Antlaşma mı? Anlaşma ve Antlaşma Arasındaki Fark Nedir?

Antlaşma ve anlaşma arasındaki fark nedir, anlaşma mı antlaşma mı? Daha önceki yazılarımızda çeşitli ayrımların ve hangi ayrımların doğru olduğundan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”anlaşma ve antlaşma arasındaki farklar”dan söz edeceğiz.

Anlaşma Nedir?

  • Taraflar arasında önceden belirlenmiş bir konuda yapılan sözlü ya da yazılı anlaşım, uyuşma
  • Ekonomik, kültürel, siyasi, askeri ve benzeri alanlarda bir veya birden fazla konuda iki ya da ikiden fazla devlet arasında işbirliğine varıldığını ifade eden belge, senet.

Antlaşma Nedir?

  • İki veya ikiden fazla devletin savaş sırasında düşmana karşı ortaklık yapma, aralarında barış ve saldırmazlık gibi konularda mutabakata vardıkları prensipler çerçevesinde davranmayı onaylamaları ve bunu ifade eden, imzalayan her devletin yetkili makamları tarafından tescillenmiş belge.

Bu iki tanımdan yola çıktığımız zaman anlaşmanın daha genel kapsamlı olduğunu antlaşmanın ise kapsamının daha dar olduğunu görüyoruz. Anlaşma, bir konuda hemfikir olma durumudur. Daha çok düşünce temelli bir olgudur. Antlaşma ise tarafların karşılıklı olarak bir konuda ortak hareket etmek veya çizilen sınırların dışına çıkmamayı taahhüt etmek anlamlarına gelir. Bu nedenle ”antlaşma” yani söz verme, yemin etme anlamına gelir. İki kavram arasındaki fark tamamen semantiktir. Bu fark aynı zamanda antant ve pakt kavramları arasındaki farka benzemektedir.

Önemli Antlaşmalar

Hepsi ve daha fazlası için sitemizde bulunan diğer antlaşmalara göz atabilir; Osmanlı Tarihi kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Anlaşma ile Antlaşma Arasındaki Farkla İlgili Aramalar

Google’da antlaşma ve anlaşma arasındaki farkı arayan kullanıcılar aynı zamanda şunları da aradı; anlaşma ve sözleşme arasındaki fark antlaşma nedir kısaca bilgi antlaşma nedir bulmaca, andlaşma antant ve pakt arasındaki fark

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.