Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

Anti Komintern Pakt (1936) Nedir? Nedenleri ve Amaçları Nelerdir?

II. Dünya Savaşı’nın öncesinde Avrupa’da ve dünyada savaşın ayak sesleri hızla yaklaşmaktaydı. Bu, ülkeler arasında yapılan anlaşmalardan ve ittifaklardan da açıkça belli oluyordu. Fakat Anti Komintern Pakt, ilk safha olarak Almanya ve Japonya arasında yapılmasıyla diğer anlaşmalardan farklı bir öneme sahiptir. Peki Anti Komintern Pakt nedir? Önemi ve özellikleri nelerdir? 

Anti Komintern Pakt, 1936 yılında Almanya ile Japonya arasında imzalanmış bu pakta daha sonra 1937 yılında İtalya katılmıştır. Bu paktın yapılış nedenleri ve sonuçları nelerdir? 

Amaçları Nelerdir? 

Almanya ve Japonya, Komintern adı verilen Komünist Enternasyonalini’nin hedefinin mevcut tüm vasıtalardan yararlanarak devletin parçalanması ve boyun eğdirilmesi olduğunu bilerek hareket edecek. 

Komünist Enternasyonali’nin devletlerin iç siyasetine ve işlerine karışmalarına, diledikleri gibi müdahale etmelerine seyirci kalmanın sadece onların iç barış ve düzenini tehlikeye sokmakla kalmayarak dünya barışını da tümüyle tehdit ettiği görüşünde birleşerek Komünist bozgunculuğuna karşı kolektif savunma için birlikte çalışma düzeni oluşturulacak. 

 

Gelişmeler ve Genişlemesi

Japonya Sibirya ve Moğolistan’da Ruslarla bir gerilim yaşamış ve bu gerilim Almanya ile Japonya’nın yakınlaşmasına zemin hazırlamıştır. İki ülke daha sonra 25 Kasım 1936’da Anti Komintern Pakt’ı imzalamış ve Sovyet tehdidine karşı ortak hareket ve mücadele etme kararı almıştır. 

Almanya, İtalya’ya bu pakta katılması yönünde baskı yapar ve Mussolini, bir sene sonra 6 Kasım 1937’de pakta dahil olur. 

Avrupa’nın göbeğinde iç savaşla boğuşan İspanya da pakta 27 Mart 1939’da Franco önderliğinde katılır. 

Türkiye ise pakta 1941 yılında gözlemci devlet statüsüyle katılmış ve Almanya-Türkiye ilişkilerinde dostluk rüzgarları esmiştir. 

Bu Pakt ile Almanya, en tehlikeli rakibi olan Sovyetler’i hem doğudan hem de batıdan kuşatmak ve böylece etkisiz bırakmak istemiştir. 

Öte yandan bu Pakt, II. Dünya Savaşında tarafları da belirleyen bir ittifak olmuş, pakta katılan devletler II. Dünya Savaşında aynı saflarda yer almıştır.

Almanya, İtalya ve Japonya arasında imzalanan bu paktı daha sonra İtalya ve Almanya arasında oluşturulan Çelik Pakt ve 1940 yılında Üçlü Pakt (Berlin-Roma-Tokyo) izlemiştir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.