Biyografi

Aptullah Kuran Kimdir? Aptullah Kuran Eserleri ve Çalışmaları

Aptullah Kuran kimdir, nereli ve kaç yaşında? Daha önceki yazılarımızda çeşitli meslek gruplarından yüzlerce kişinin hayat hikayesinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”Aptullah Kuran”den söz edeceğiz.

Aptullah Kuran Kimdir?

  • Türk mimar ve mimarlık tarihçisi.

4 Aralık 1927 tarihinde İzmir’de dünyaya gelen Türk mimar Aptullah Kuran, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi’nde 1962 ile 1968 yılları arasında dekanlık görevinde bulunmuştur. 1971 senesinde kurulan Boğaziçi Üniversitesi’nin ise kurucu rektörü olarak görev almıştır. Aptullah Kuran, akademi camiasında Mimar Sinan’ın mimari eserleri üzerinde yaptığı araştırmalar ile tanınır. Ali Saim Ülgen ile beraber bu alanın önemli isimlerinden biridir.

4 Aralık 1927 tarihinde İzmir’de dünyaya gelen Aptullah Kuran, 1939 senesinde Robert Koleji’ne başladı, buradan 1948 senesinde mezun oldu. 1949 ile 1954 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde Yale Üniversitesi’nde mimarlık üzerine lisansını tamamladı. Kuran, aynı üniversitede yüksek lisans ve doktora çalışmalarını sürdürdü.

Amerika’daki eğitiminin ardından Türkiye’ye dönen Kuran, burada dönemin ünlü mimarlarından olan Tuğrul Devreş ve Vedat Dalokay’ın bürolarında çalışmaya başladı. Daha sonra ise kendi bürosunu açmıştır. Kuran, bürosunu açtıktan kısa bir süre sonra şu projeleri hayata geçirdi:

  • Robert Kolej Perkins Hall (Mühendislik Binası)
  • Tropik Hastalıklar Hastanesi
  • Erenköy’de Özer Esen Evi
  • Tuzla’da Ögelman evi
  • Ankara’da İran Kültür Merkezi

1957 yılında akademide ilerlemeye karar veren Aptullah Kuran, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Mimarlık Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmalarına başladı. 1962 ile 1968 yılları arasında aynı fakültede dekanlık görevinde bulundu.

Akademiye adım attıktan kısa bir süre sonra ilgisi mimari alanlardan mimarlık tarihine doğru kaydı. Bu doğrultuda 1969 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde doktora çalışmasını tamamladı. Aynı yıl içerisinde İstanbul’a gitmiş ve Robert Koleji’nin müdür yardımcılığı görevinde bulunmuştur. Aynı zamanda kolejin Türk hükumetine devredilmesinin sorumluluğunu üstlendi ve 1971’de kurulan Boğaziçi Üniversitesi’nin kurucu rektörü olarak çalışmaya başladı. Aptullah Kuran, bu görevini 5 yıl boyunca sürdürdü ve 1976 yılında yapılan seçimle bir kez daha rektör olarak seçildi. Toplamda 8 yıllık rektörlük deneyiminin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsünün inşaatlarının da yardımı ile üniversiteyi geliştirdi.

Rektörlük görev süresinin dolmasının ardından 1981 yılında Tarih Bölümü Başkanı oldu ve bu görevini yaş haddinden dolayı 1994 senesine kadar sürdürdü. Tarih Bölümü Başkanlığı sırasında önceden üzerinde çalıştığı Mimar Sinan ve eserleri konusundaki araştırmalarını da tamamlayan Kuran, daha sonra araştırmalarını derleyip kitap haline getirdi.

1983 yılındaki Birinci Ağa Han Mimarlık Ödülü ve benzeri çeşitli beynelmilel mimarlık yarışmasında seçici kurul üyeliği yapan Aptullah Kuran , akademik çalışmaları boyunca dünyanın saygın üniversiteleri tarafından misafir profesör olarak çağrıldı. Pek çok yerel ve beynelmilel bilimsel toplantılara bildirileri ile katılan Aptullah Kuran’ın çok sayıda yayınlanmış makalesi bulunmaktadır.

2001 senesinde kalp krizi sonucunda hayatının kaybetmiştir. İsmi, Boğaziçi Üniversitesi’nin kütüphanesine verilmiştir. Aptullah Kuran’ın anısına her yıl Boğaziçi Üniversitesi’nde Tarih bölümü ev sahipliğinde bir anma konferansı düzenlenmektedir. Öte yandan Aptullah Kuran’ın oğlu Timur Kuran ise Duke Üniversitesi’nde Ekonomi ile Siyaset bilimi alanlarında ve ayrıca Islamic studies Gorter Ailesi Profesörü olarak hizmet vermektedir.

Eserleri

  • İlk Devir Osmanlı Mimarisinde Cami (1964)
  • Anadolu Medreseleri I (1969)
  • Anatolian-Seljuk Architecture (1980)
  • Mimar Sinan (1986)
  • Sinan, The Grand Old Master of Ottoman Architecture (1987)

Aptullah Kuran ile İlgili Aramalar

Google’da Aptullah Kuran ile ilgili arama yapan kullanıcılar aynı zamanda şunları da aradı; Aptullah Kuran, aptullah kuran kitapları aptullah kuran kütüphanesi, aptullah kuran mimar sinan, aptullah kuran eserleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.