Hukuk

Araç Değer Kaybı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Trafik kazaları istenmese de yaşanan olaylar arasındadır. Kaza yapan araçlar tamir edilip eskisi gibi kullanılsa dahi kayıtlara hasarlı araç olarak geçmektedir. Böylece araç değer kaybı yaşayacaktır. Taşıt, orijinalliğini yitirdiğinden dolayı değer kaybı olarak tanımlanır.  Doğru adımlar izlendiğinde araç değer kaybının hesaplanması maddi zararın üstesinden gelmek için kusursuzdur. Kaza geçiren araç sürücüleri, değer kaybı ile karşılaşmaktadır.

Kaza sonrasında onarılan araç ikinci el piyasasında fiyatına göre değer kaybeder. Araba her ne kadar orijinali gibi tamir edilse de kaza ve tamir geçirmiş olması satış fiyatının düşük olmasına nedendir. Büyük bir kaza geçiren araç sahipleri genellikle psikolojik olarak satmaya meyil gösterirler. İnsanlar kaza yaptıkları araca binmek istemediklerinden böyle bir eğilim gerçekleşir. Kaza geçirmiş araçların fiyatlarının ikinci el piyasasında düşmesi sahiplerini değer kaybı sorununda bilinçli olmaya yönlendirmiştir. 

Değer Kabı Hakları Nelerdir?

Kaza gerçekleştikten sonra emniyete ve orijinalliğe dikkat eden sürücüler genellikle aracı marka servisine götürerek en güzel şekilde tamir ettirirler. Orijinal parçalarla tamir ettirilse bile araç değer kaybı yaşandığı bilinen bir gerçektir.  Değer kaybını karşılaması gereken taraf, kazada yüzde yüz veya belli oranda kusurlu olandır. Karşılayacak tarafı seçerken diğer sürücüye göre daha kusurlu olan kişi seçilir.

Kişinin suçu veya hatası yokken kaza yapabilir. Kusursuzken yapılan kaza da araç ciddi hasar alabilir. Kusursuz olup aracını orijinal olarak tamir ettiren sürücünün aracı her durumda kayıtlara hasarlı olacak geçecektir. Tabi bu durum insanların hoş karşılayacağı bir durum değildir. Sürücüler haklarını bilirse bu durumdan en az zararla değer kaybı sorunu atlatılabilir. Tamamen kusursuz olan araç sahibi, karşıdaki kusurlu olan araç sahibinden veya ruhsat sahibinden aracının değer kaybını ödemesini isteyebilir. Bunu mahkeme yolu ile talep edebilir.

Araç Değer Kaybını Karşılanması

Kusursuz araç sahibinin, araç değer kaybı hakkının karşılanması için mahkemeye başvurmanın yanında ikinci bir seçeneği daha vardır.  Bu seçenek sigorta şirketine başvurmaktır. Zararlı çıkan taraflar, kaza geçirdikten en geç iki sene içerisinde trafik sigortasından yararlanabilmek için başvuru yapabilirler. Bazı kasko hizmetleri, araç değer kaybı zararını karşılamamaktadır. Değer kaybını karşılaması için sigorta şirketleri ile hazırlanan poliçeye değer kaybı güvencesi ilave edilmelidir. Poliçeye eklenmesi zararın ödenmesini sağlar.

Zararın ödenmesi için bir diğer yol ise zorunlu trafik sigortasıdır. Araç sigortası güvencesi içinde bulunan zorunlu trafik sigortası da değer kaybını karşılamaktadır. Zararı karşılamak için bazı şirketler bilirkişi raporunu esas alırlar. Bazı şirketler ise önce davanın açılmasını isterler. Her durumda değer kaybı yaşamamak ve zararı en aza indirmek için kasko ve trafik sigortası yaptırılmalıdır.

Kaynak: https://www.kazadatazminat.com/arac-deger-kaybi

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.