Hayvanlar

Arının Vücut Yapısı Nasıldır?

Arının vücudu, böcekler sınıfındaki hayvanlar gibi baş, göğüs ve karın olarak üçe ayrılır. Bütün bu bölümler incecik eklemlerle birbirine bağlanmıştır. Vücudu Kitin adı verilen özel bir azotlu karbonhidrattan oluşmuş kabuk tabakasıyla örtülüdür. 

 

Baş-

 

 

Arının başını, vücudun en önemli bölümlerinden biridir. Çünkü görme, koklama ve duyu organları ile kesici ve parçalayıcı aletleri hep başındadır. Arının başının iki yanında koku alma ve dokunma organları yani duyargaları vardır. Arının koku alma yeteneği çok duyarlı olduğundan bal alacak çiçeği çok uzaklardan seçebilir. 

 

Duyargalar arı için çok önemli duyu organlarıdır. Duymak, koklamak ve bir uzaklığa tahmin etmek görevinde kullandıkları duyargaları aracılığıyla gecenin alacakaranlığında bile kovaları içinde ballarını saklayacakları peteklerini örer ve ona en üstün geometrik biçimini verebilirler. 

 

 

Arının kafasının tam üzerinde bulunan ve birer leke gibi gözüken küçücük gözlere  <<basit göz>>  adı verilir. Bunlar, küçük bir üçgenin üç köşesinde yer almış durumundadırlar. Basit gözler,  arının yakın uzaklıklardan ve hafif ışıkta görebilmelerini sağlarlar. 

 

Petek gözlerin her biri başının bir yanında  olmak üzere başının iki yanında bulunan iki kocaman petek göz  yüzeyleri altıgen biçimindedir ve hemen hemen atılmış 6300 kadar küçük küçük petek gözden meydana gelmiştir. Bu mikroskopluk petek gözlerin her biri kendi karşısındaki cismin bir bölümünü görür. Hepsi bir araya gelince de arının çok uzaklıklarıdaki şeyleri ortalama 60 defa büyüterek üç boyutlu olarak görebilmesini sağlarlar. Başının ön bölümünde arının ağzı vardır. Asıl ve yardımcı çeneler  ile dudaklar, hayvana çiçeklerin içindeki tozları ve bal özlerini yalayabilme imkanını verecek yapılardır. İki yanında bulunan bir çift üst çene  ile aralarındaki üst dudak kısa kalmış, buna karşılık bir çift alt çene ile alt dudak uzamış ve genişlemiştir. Asıl ve yardımcı çeneler bal peteğine meydana getiren balmumunu yogurmaya ve ezmeye yararlar. 

Arı, bunları çiçeklerin ercik başlarını açmak,  kovanını temizlemek ve düşmanlarını zararsız duruma getirmek için de kullanır. 

 

 

Arının dili boru biçiminde bir con içindedir. Ucunda da arının gerekli sıvıyı emmesine yarayan tüylü bir emzik vardır. 

 

Göğüs-

 

 

Arının göğsü üç ayrı halkadan meydana gelir. Her halkada bir çift bacaktan başka, ikinci ve üçüncü halkalar da birer çift kanat vardır. Bacaklarından en öndeki çifti, ufacık bir toz tanesinden etkilenecek kadar duyarlı olan duyargalarını sürekli olarak fırçalayıp temizlemeye yarar. 

 

Ortadaki bacak çiftini yalnız yere dayanmak için kullanır. Arının en karakteristik özelliklerinden olan çiçek tozu kesesi ile fırça, en arkadaki bacak çifti üzerinde bulunur. 

 

Karın-

 

 

Arının karın bölümü göğüsten ince bir boğumla ayrılmıştır. Ön iki halkadan meydana gelen karın bölümünün ilk yedi halkası dışardan kolayca görülür. İlk 7 halkada balmumu salan bezler bulunur. Ayrı olarak karın halkalarının sonuncusunda bir zehir kesesine bağlı bir kaç iğne vardır. Bu iğne yoluyla arı, zehirli maddeyi düşmanın vücuduna akıtır. 

 

 

Bu yine, arının bir çeşit savunma silahıdır. İnsanı soktuğumuz zaman, kurtulmak ve kaçmak çabası içinde iyi nesini soktu yerde bırakır.

Savunma hırsı içinde kendisini kurtarmaya çalışırken aynı zamanda kendi vücudunu da burada incitmiş olur ve ancak birkaç gün daha yaşayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.