Kelimeler

Aslına Rücu Etmek Ne Demek? Aslına Rücu Eder Nedir?

Aslına rücu etmek ne demek? Aslına rücu etmek ne anlama geliyor? Daha önceki yazılarımızda gündelik hayatta sıkça kullanılan veya kullanımı eskiyen çeşitli kelime, söz öbeği, tabir, deyim ve atasözlerinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “aslına rücu etmek” tabirinden, anlamından, kökeninden, cümle içi kullanımından ve kullanım alanlarından söz edeceğiz.

Aslına Rücu Etmek Ne Demek?

Aslına dönmek, aslına uygun hareket etmek, şimdiki halinden farklı olarak eskiden neyse o şekilde davranmak anlamlarına gelir.

Aslına rücu etmek tabiri, özüne dönmek tabiri ile aynı anlamlara gelmektedir. Burada kast edilen, kişinin şimdiki halinden farklı olarak eskisi gibi davranması veya yaşamaya devam etmesidir.

Aslına Rücu Etmek Kelimesinin Kökeni Nedir?

Rücu, Arapça kökenli bir kelimedir. Kelimenin kökeni “raca’a” fiilidir. Örneğin bu kökten türeyen diğer kelimeler ise şöyledir;

  • İrtica
  • Mürteci

Yine aynı şekilde Cemal Safi’nin de “Rücu” isimli bir şiiri vardır. Şiirde “aslına rücu etmek” tabiri şöyle geçmektedir:

Gün olur kediye düldül derim ben
Gün olur baykuşa bülbül derim ben
Tedirgin etse de gerçek ötüşün
O senin aslına rücu edişin

Aslına Rücu Etmek Kullanım Alanları

Günümüzde kullanımı eskiyen tabirler arasında yer alan “aslına rücu etmek” sözü, zaman zaman diyaloglarda da kullanılır.

“Aslına Rücu Etmek” Cümle İçi Kullanımı

“Evrende hiçbir veri kaybolmaz, şekil ve kimya değiştirir, er ya da geç aslına rücu eder. O hâlde kendimizden çıkan fikir, düşünce ve davranışların, bizlere ne şekilde döneceğini düşünmek gerekir. Derler ya; ‘Dedesi erik yemiş, torununun dişi kamaşmış.’ diye…” (Ektiğini Biçme Yasası)
Yalkın Tuncay
Kuantum Tasavvuf, Yalkın Tuncay

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.