Eğitim

Atmosferin Etkileri ve Önemi Nedir? Nelerdir?

Dünyada, diğer gezegenlerden farklı olarak yaşam bulunmasının en önemli nedeni, dünyanın atmosfere sahip olmasıdır. Atmosferin varlığı, iklim ve hava olaylarının görülmesi ve yeryüzünde yaşamın bulunmasına doğrudan etki etmektedir. Atmosfer, yerçekiminin de etkisiyle yeryüzünü baştan başa çepeçevre kuşatan gaz kütlesidir. Atmosferde azot, oksijen ve karbondioksit gibi çeşitli gazlar bulunur ve bu gazlar sayesinde gezegende yaşam belirtisi meydana gelir. Peki atmosferin etkileri nelerdir? Atmosferin önemi ve etkileri nedir? Bunları birkaç maddede açıklayalım. 

Atmosferin Etkileri ve Önemi Nedir? 

1. Atmosferin içerisinde yaşam için gerekli olan çeşitli gazlar (azot, karbondioksit ve oksijen) bulunur. 

2. Güneşten gelen enerjinin olduğu gibi hızla uzaya yayılması veya uzayda kaybolup gitmesini engeller. 

3. Güneşten gelen ışınların dağılmasına yardımcı olarak güneşi doğrudan görmeyen yerlerin de aydınlık olmasını, enerjiden yararlanmasını sağlar. 

4. Atmosferin içinde bulunan ve süreli devinim halinde olan hava akımları, gündüzün yaşandığı bölgelerin aşırı sıcak olmasını, gecenin yaşandığı yerlerin ise aşırı soğumasını engeller. 

5. Güneşten gelen zararlı ışınların izole edilerek tutulmasında da atmosferin etkisi oldukça önemlidir. 

6. Atmosfer ayrıca sesi de iletme görevini üstlenmektedir. 

7. Atmosferde iklim olayları meydana gelmektedir. 

8. Uzaydan gelen zararlı taşlar ve göktaşlarının parçalanmasını sağlayan atmosfer, böylece bu zararlı etkenlerin dünyaya ulaşamadan havada imha olmasına yardımcı olmaktadır. 

Kısaca atmosferin etkisi ve önemi budur. Coğrafya alanında daha detaylı bilgiler için sitemizin Eğitim kategorisine tıklamanız yeterli olacaktır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.