Gündem

Rekorlar Kıran Avrasya Tüneli

Bir cuma akşamı işten çıktınız ve evinize gidiyorsunuz zaten yorgunsunuz da bir de üstüne şanslıysanız ve eviniz yakınsa bir saat trafikte mesai harcıcaksınız diyebiliriz. Köprü trafiğinin stresini her gün yaşamak sizi yormuş olabilir yavuz sultan selim köprüsünü kullanalım desek aman orası da çok uzak. Bir saniye artık avrasya tüneli var!

Avrasya tüneli iki kıtayı birbirine bağlayan ilk karayolu tüneli. Tünelin temel inşaatına 26 şubat 2011 yılında başlandı ve nihayet 2017 yılına girmeden bitmiş oldu. Tek tüp içinde çift katlı bir tünel olarak avrupa yakasından asya yakasına geçişte üst kat kullanılıyor. İstanbul trafiğini hafifletmek için metro, metrobüs, Yavuz Sultan Selim köprüsünün üstüne bu köprünün baya bir etkili olacağını söyleyebilirim. Avrupa yakasındaki kumkapı girişinden girdikmi 5-6 dk ya koşuyolu çıkışındayız bu gayet güzel bir haber çünkü kumkapıdan direk koşuyoluna giden birini düşünücek olursak feribot sırası beklemez ise o trafikte Beşiktaş Yıldız bağlantısını kullanarak 15 Temmuz Şehitler köprüsünü kullanması gerekir anadolu yakasındaki trafikten bahsetmiyorum bile. Bu kestirme 100 dakika zaman alıcak yolu yaklaşık 15 dakikaya indirerek bizler için çok büyük bir zaman tasarrufu oluşturuyor.


Tünelin yapımı sırasında biraz trafik sıkıntısı yaşasak da sanırım tabiki buna değdi. Biraz diyorum çünkü sahil yollarında böyle kapsamlı bir çalışma olmasına rağmen avrasya tüneli çalışmaları sırasında trafik çift yönlü açıktı ki şu anda sahil yolu 8 şeride çıkmış oldu. İnşaat sırasında TBM denilen özel bir tünel açma makinesi kullanıldı bu makineleri taşımak ve kurmak oldukça zor fakat böyle bir proje için bir bu kadar da kolaylık sağladı. TBM makinesi 120 m lik bir makine. Tünelin en derin noktası 106 metre buda suyun derinliklerinde yüksek bir basınç demek bu basınca rağmen bu çapta kazılmış en büyük tünel ünvanını da almış oluyor böylece avrasya tüneli. Yapı olarak çift katlı olması ve katların birbirinden tamamen izole olması aslında tünel içinde tünel olarak da tabir edilebilir.

Köstebek de denilen TBM tünel kazma makinesi

Türk-Kore ortak iştirakı olan tünel 25 yıllık anlaşma ile yap-işlet-devret modeli ile yapılmış çok büyük bir proje. Tünelin yapımı demişken burada dikkatimi çeken önemli bir nokta şu ki; avrasya tünelinin inşaatında çoğunlukla Türk mühendisler çalışmış ve gönül rahatlığıyla göğüsümüzü kabarta kabarta Türk yapımı ve rekorlara imza atan bir tünel diyebiliriz. Tünelde çalışanların istihdamı sırasında kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması ayrı bir güzel konu.

Avrasya tünelinde güvenlik üst düzeyde çok yüksek şiddette depremlere dayanıklı olarak tasarlanmış tünel İstanbul’un en güvenli yerlerinden biri bile diyebiliriz rahatlıkla. Yangın-su baskını gibi durumlar için özel bir ekip kontrol merkezinde sürekli çalışıyormuş aynı zamanda. Belli mesafelerde bir acil durum odaları ile tünelin alt ve üst katı arasında bir bağlantı bulunuyor ve tünel içinde radyo yayınlarıyla önemli durumlar anons edilebiliyor. Tünelde dikkatimi çeken bir diğer nokta ise tünele özel kurulan baz istasyonu sayesinde çok rahat bir şekilde telefon ile konuşabilir ve internete girebiliyoruz.

OGS ve HGS girişleri tünelin girişinin 150 metre gerisine kurulmuş ve şerit farketmeksizin karışık olarak kullanılabiliyor. Şu andaki ücreti biraz yüksek gibi görünüyor ve düşeceğini sanmıyorum. Bir düşünün kendine zar zor bir araç almış aile babası trafik çilesinden kurtuldum diye derin bir nefes almaya başlayacakken gidiş-geliş 30 TL (şu anki geçiş ücreti) ödemesi gerekecek. Bu aylık 900 lira yapar tatilleride çıkarıyorum tamam 700-800 tl bu ücreti sadece kıtalararası geçiş için bile rahat ödeyebilecek vatandaş 8-5 çalışmıyordur çoğunlukla ve trafik sıkıntısı da yoktur.

Avrasya tüneli hepimize hayırlı olsun!

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.