Sağlık

Bademcik Nedir? Bademcik İltihabı Nasıl Olur?

 Bugünki konumuzda bademcik nedir?  İşlevi nelerdir?  Vücudumuzdaki yeri neresidir? Bize yaşamsal açıdan nasıl katkı sağlamaktadır? Gibi sorulara cevap arayacağız. 

 Bademcik Nedir?

Boğazımızın iki yanında, badem büyüklüğünde iki bez vardır. Bunlara bademcik denir. Bezlerin  bu adı almaları da bademe benzemelerinden ileri gelmiştir. Bademcikler lenf bezleridir. Vücudumuzdaki lenf bezileri ise yalnız bademciklerden ibaret değildir.  Lenf bezleri, vücudun çeşitli yerlerinde lenf bezleri ve  düğümleri meydana getirirler.  Bu bezler bulundukları yerlere göre adlandırır. 

Bademcikler üzerinde bilgi sahibi olmak olabilmek için önce lenf elyaf sisteminin ne demek olduğunu öğrenmemiz gerekir. Bunu geçen gün yazımızda açıklamıştık, ilgili konuya bakmanız gerekecek. 

Aynanın karşısına geçerek ağzımızı iyice açıp da boğazımıza doğru bakacak olursak iki tane badem biçiminde bezbez gözünüze çarpar. Bunlardan biri, sağda, diğeri soldadır. Ağzın tam dibinde, boğazın iki yanında bulunan badem biçimindeki bu bezlere <<bademcik>> denir.

Mukoza kıvrımları arasında bulunan bademciklerin normal haldeki uzunlukları 12,mm ile 18,5 mm arasındadır. Bir soğuk algınlığı sonunda iltihaplandıkları zaman şişerler. 

Biz, bademciklerimizin iltihaplanmasına daha çok boğaz ağrısı deriz. Gerçekten boğazın iki yanımda olan bademcikler hastalandı zaman çok sancı verirler. Bilhassa bir şey yutkunurken   boğazımız çok acır. Bazen değil bir şeyi yemek su içerken,  hatta sadece yutkunurken bile boğazımızın dayanamayacak derecede acıdığını hissederiz. Bunun tek tek sebebi iltihaplanıp şişen bademciklerdir. 

Bademcikler Neye Yarar? 

Aslında bakarsanız, bugün bile bademciklerin neye yaradığı kesin olarak bilinmemektedir. Bilim adamları uzun yıllar bademciklerin çalışması ve ne işe yaradıktan incelemiş, ama kesin bir sonuca varamamıştır. Ancak bademciklerim, vücudun korunmasında faydalı organlar olduğuna şüphe yoktur. Çünkü bir defa bademcikler bir çeşit beyaz kan hücresi olan lenfositleri yapmaktadır. Sonra bulundukları yerde, vücudun en önemli giriş noktalarından biridir. Bu bakterilerin en bol bulunduğu ağzın dibinde bulunmaları, hem de solunum borusuna yakın olmaları, bademciklerin gördüğü işin önemi niye bir kat daha artırmaktadır.

Bademcik İltihabı Nedir ve Nasıl Oluşur?

Bademcikler sık sık iltihaplanır. İnsanın boğazında pek çok bakteri bulunur bunlar genel olarak zararsızdır. Ancak ağız yoluyla alınan zararlı bakteriler zaman zaman  bademcik iltihabına yol açabilirler. Bu bakteriler bazen dokular arasında boşluklar da toplanır. Bunlar durmadan zehir çıkardıkları için bademciklerin iltihaplanmasına yol açarlar. Üstelik bademciklere yerleşen bu  son derece zararlı ve hızlı üreyen mikroplardır. Kısa bir zamanda sayıları inanılmayacak kadar artar. Bu da bademciklerin kapanması demektir. Bademcik iltihapları şiddetli olduğu zaman ateşte yapar. Bademcikler bu şekilde iltihaplandığı zaman artık vücudumuz için koruyucu bir organ olmaktan da çıkmışlardır. Aksine iltihaplı bademcikler, vücuda mikropların kolayca girdiği bir kapı haline gelir. Hele bademcik iltihapları tedavi edilmez de devamlı  hal alırsa o zaman romatizma, kalp ve böbrek hastalıklarına yol açabilir. Bademcik iltihaplarını sebep olduğu en önemli kalp hastalıklarından biri <<endocarditis>> dir. Bu gibi devamlı iltihaplanmalar böbreklerde  de  <<nefrit>> hastalığı meydana getirirler. Bu gibi durumlarda bademciklerin küçük bir ameliyat olması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.