Osmanlı Tarihi

Balkan Bunalımı Nedir?

Balkan Bunalımı ya da Balkan Buhranı. 1875 yılında Avusturya’nın kışkırtması sonucu Hersek’te başlayan isyan ve bunu takip eden sürece Balkan Bunalımı denmektedir. Balkan Bunalımı, Hersek’ten sonra Bulgar, Sırp, Karadağ bölgelerinde çıkan isyanlarla devam etmiştir.

Balkan Bunalımının Nedenleri

Osmanlı Devleti için 19. yüzyılın sonları, Balkanlar’da kayıpların iyiden iyiye kendini hissettirdiği bir dönem olmuştur. Bu dönemde Osmanlı Devleti’nin elinde bulundurduğu Balkanlar ve Balkan milletleri, Osmanlı Devleti’nin boyunduruğu altına yaşamayı istememeye başladılar.

Özellikle İngiltere, Fransa, Avusturya ve Rusya’nın kışkırtmaları sonucunda Balkanlar’da genel bir isyan havası meydana geldi.

Tıpkı diğer isyanlar gibi Balkan Bunalımının da nedeni ulusların kaderlerini kendilerinin tayin etmek istemesiydi. Osmanlı Devleti ve diğer çok uluslu devletlerin sonunu hazırlayan Fransız İhtilali’nin yaydığı milliyetçi akımlardan Balkanlar da etkilendi.

1804 yılında Sırpların isyan etmesi ile başlayan süreci 1829 yılında Yunanistan’ın bağımsız olması takip etti. Sırplar ise 1812 Bükreş Antlaşması ile imtiyazla yetindiler.

Daha sonra Avrupalı Devletlerin doldurmaları ile diğer devletler de Osmanlı’ya karşı isyan etmene başladılar. Bu ise tarihte “Balkan Bunalımı” olarak geçmektedir.

İsyanın Gelişimi

Avusturya’nın Hersek’teki yerel halkı Osmanlı’ya kışkırtması üzerine Osmanlı Devleti bölgede İsyanı kanlı bir şekilde bastırmıştır. Bunun üzerine Avrupalı Devletler, Osmanlı Devleti’nin Hristiyanları katlettiği Propagandası yürüttüler. Daha sonra Osmanlı Devleti’ni Berlin Konferansına katılmaya zorlayan Avrupalı devletler, kararları her ne kadar Osmanlı’ya kabul ettiremeseler de Sırbistan 1878 Berlin Antlaşması ile tam bağımsız olmuştur.

İsyanın başka ülkelere sıçraması ile diğer Balkan Devletleri de Osmanlı’ya karşı ayaklanmaya başladı. Sırbistan ve Karadağ’da çıkan isyanların yine aynı şekilde Osmanlı tarafından bastırılması üzenine Rusya, Osmanlı Devleti’nin Ortodoksları katlettiğini iddia etti ve Osmanlı’ya siyasi bir baskı uyguladı.

Rusya’nın Avrupa’ya Türklerin Ortodoksları katletmesi olarak duyurduğu isyanlar sonucunda, Osmanlı Devleti başta Rusya olmak üzere diğer Avrupalı devletlerden tepki topladı ve Balkanlar’daki askeri faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.