Düşünce

Bayramda Büyüklerin Yeri

Bayram’ın tadı büyüklerle çıkıyor kim ne derse desin bu böyle. Tarif edilemez bir ağırlıkları var; onları ziyaret ettiğinizde inanılmaz bir mutluluk duyuyorlar. Bayram en güzel büyüklerle vakit geçirildikçe anlamlı oluyor.

Büyükleri bayramlarda vazgeçilemez kılan şey onları sıklıkla görmemişimizdir. Zaten yaşıtlarımızı ve erbaplarımızı sıklıkla görüyor ve onlarla bir şekilde irtibata geçiyoruz ama büyükleri yalnızca ve yalnızca özel günlerde, örneğin bayramlarda görebiliyoruz.

Yaşlanmaya başlayan insanlarda ziyaret edilmenin önemi hiç kuşkusuz bu konuda da karşımıza çıkıyor. El öpme, hal hatır sorma ve biraz muhabbet etme onlara yetiyor da artıyor. Çok fazla uzun tutmadan, tadında büyük ziyaretleri gelenek ve medeniyetimizin önemli unsurlarından.

İlk önce komşu büyükleri, daha sonra aile büyükleri ve en sonunda ise aile olunmayan ama ailevi bağlar kadar kuvvetli ilişkilerle kurulu büyüklerin ziyareti, bir kültürün devamlılığını sağlama noktasında bir basamak olduğu gibi, bireysel olarak bir borcumuzdur.

Karşılık bulma ilkesi, hiç şüphesiz burada da karşımıza çıkmaktadır. Ziyaret edilirseniz, ziyaret edilirsiniz. Geçmişte kimseleri ziyaret etmemiş, bayramlarda ya tatile çıkmış ya da evinde bayram boyu oturmuş biriyseniz yaşlılığınızda da bu böyle devam edecektir.

Bayramların, büyüklerin ihmal edilmesiyle sonuçlanan ritüeller olması büyük bir çözülme ve kültürel yozlaşmanın en tabi neticesidir. Öyle ki günümüz bayramlarında büyükleri ziyaret etmek, yapılacak daha önemli işlere devredilerek bir şekilde geçiştiriliyor ve her geçiştirme bir kültürün yok olmasına, unutulmaya mahkum olmasına sebep olmaktadır.

Büyükler, daha önce de belirttiğim gibi kültürün taşıyıcı unsurlarıdır. Onlar olmadan bir kültürün diğer nesillere aktarılması mümkün değildir. Her kuşak, kendinden sonraki kuşağa bir şeyler aktarmak zorundadır. Bu gidişle aktaracağımız şeyler sadece tatil hatıraları olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.