Deyimler ve Atasözleri

Bile Bile Lades Ne Demek?

Bile bile lades, herhangi bir olay ya da durumun söz konusu kişi aleyhine sonuçlanacağı kesin olduğu halde kişinin bunu değiştirmeye yönelik herhangi bir çalışma ya da sonucu değiştirmeye dair bir şey yapmaması anlamına gelen bir deyimdir. Deyim, kökenini bir bir kemikten alır: Lades kemiği.

Lades Kemiği Nedir?

Tavukların genellikle bacak bölgelerine yer alan iki uçlu, V şeklinde bir kemik olan lades kemiği, genellikle iddialarda, verilen çeşitli sözlerde kullanılan simgesel bir kemiktir. Bu kemik, iddia ya da verilen sözün tutulmasını simgelemektedir.

Lades kemiğinde kemik kırılır ve taraflar birbirine bir şeyler vermeye, diğerinin aklının meşgul olduğu dalgın anlarına gelerek bir eşyayı ona vermeye, eline tutuşturmaya çalışır. Alan kişi de “aklımda” demediğinde kaybetmiş olur.

Deyim de buradan gelmektedir. Bile bile ladese girmek. Bile bile lades olmak gibi alternatif kullanımları olan bu deyim, kaybedeceğini önceden bildiği halde ladese giren insanlar için kullanılan bir tabirdir.

Bile bile lades deyimine birkaç örnek verecek olursak deyim gündelik hayatta şöyle karşılık bulmaktadır:

Örneğin ders seçimi sırasında arkadaşlarından seçeceği ders hocasının sıkıntılı olduğunu, kolay kolay dersten geçirmediğini bilen birisinin yine de o dersi seçmesi bile bile lades deyimine örnek olarak gösterilebilir. Burada söz konusu öğrenci kalacağını bildiği halde dersi seçerek deyime örnek olmuştur.

Mesela bir sürücünün benzini bitmek üzereyken yol üstünde bulunan benzinlikten akaryakıt almayıp yoluna devam etmesi de “bile bile lades” deyimine örnek olmuştur.

Bile bile lades deyiminde söz konusu kişi, işini sağlama almayıp, şansa bırakmıştır. Böylece kişi, başına gelecek olayları bir anlamda kabul etmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.