Halkla İlişkiler

Bir Ürün ve Fikir Nasıl Popüler Olur: Contagious

Günümüz dünyasında her gün binlerce yeni fikir ortaya atılıyor, on binlerce farklı strateji üretiliyor ve milyonlarca insan bir markayı ya da ürünü daha çok satmaya ya da daha fazla tanıtmaya çalışıyor. Bazen, kurum ve markalar inanılmaz derecede tutuyor ve çok büyük ivmelerle yollarına devam ediyorlar. Bazen de marka veya kurumların ne kadar çok uğraşırlarsa uğraşsınlar ürünlerini ya da hizmetlerini yayamadıklarını görürsünüz.
Veya YouTube üzerinden izlediğiniz bir videoyu epey beğendiniz ama izlenme sayısı 3k ya da en fazla 10k gibi oldukça düşük bir seviyede. Birşeyler eksik diye düşünürsünüz ilk başta. Nedir bu eksik? Temeli yaygınlaşma stratejilerinin hiç izlenmemesi ya da yaygınlaşma stratejilerinden bihaber olunmasıdır.
İşte tam bu noktada karşımıza rehber niteliğinde bir kaynak çıkıyor. Çoğu kurum ve kuruluşun ya da kişilerin, markaların, işletme sahiplerinin, site kurucuları ya da takipçi sayısını artırmak isteyen Twitter kullanıcılarının başucu kitabı olması gereken bir eser: Contagious

Jonah Berger tarafından yazılan bu kitap, bu zamana kadar bu alanda yazılmış en kalifiyeli kitaptır diyebiliriz rahatlıkla. Kitap, baştan sona akıcı bir üslup ve ilgi çekici hikayeleri ve örnekleri ile okuyucuyu sıkmadan, bunaltmadan tek nefeste okumaya sevk ediyor. ‘Bir ürünü ya da fikri popüler yapan nedir?’ alt başlığı ile yazılan kitapta markaların, kişilerin, kurumların fikirlerini, projelerini, ürünlerini ya da hizmetlerini ne şekilde ve hangi desteklerle popüler kılacağını, nasıl yayabileceklerini ve kısa zamanda nelerle başarıya nasıl ulaştırabileceğini öğrenebiliyoruz. Kitabı bitirdiğinizde viral pazarlamanın ne olduğunu ve nasıl yapıldığını, bazı şeylerin niye bu kadar çabuk tüketildiğini anlayacaksınız eminim.
Kitap, bu düşünce etrafında şekillenmiş ve yazar bu düşünceyi daha akılda kalıcı kılmak için bölümlere ayırmış. Bölümler Social Currency, Triggers, Emotion, Public, Practical Value, Stories olmak üzere altı ana başlıktan oluşuyor ve baş harfleri de “STEPPS” kelimesini oluşturuyor. Son derece akılda kalıcı. Peki neler anlatıyor bu adımlarda. Gelin beraber göz atalım;

1-) Social Currency | Sosyal Değer

İnsanlar havalı olan yani kendisini ‘cool’ hissettiren şeyleri severler. Ve onları paylaşmak, birilerine göstermek için adeta can atarlar. İnsanların bir marka ya da hizmete kendisini özel hissedecek bir ayrıcalık bulması lazım kısaca.

2-) Triggers | Tetikleyiciler

Günlük yaşantımızda sürekli olarak örneklerine rastladığımız bazı öğeler bizleri bir ürün ya da hizmet hakkında paylaşma duygusunu ortaya çıkaracak. Bir unsur, bir ürün ya da marka hakkında paylaşma ve onu yayma duygusunu harekete geçirmeli.

3-) Emotional Resonance | Duygu

Öylesine sağlam argümanlar sunmalısınız ki insanlar kaynağınızdan çıkan argümanları paylaşmakta duygusal bir tavır takınabilsin. Bir başkalarına açması ya da birilerine göstermesi için bir kurumun ya da markanın duygusal metaforlarını kullanın.

4-) Public, Observability | Göz Önünde Olma

Bir kurum ya da marka yaygınlaşmak istiyorsa her şeyden önce göz önünden ayrılmaması gerekir. İnce bir detay ya da semboller üzerinden sürekli olarak, her an birilerinin kıskacında olmalı.

5-) Practical Value

İnsanlar hayatlarını kolaylaştıracak bilgileri, paylaşımları ya da içerikleri başkalarına açmayı severler. Kayda değer bir bilgi, basit olsa bile insanların onu paylaşması için yeterli olacaktır.

6-) Stories

İnsanlar hikaye dinlemeyi çok severler. Bir kurumun bir kişinin, markanın veya hizmetin hikayesini yazmak çok önemli, hikayeleştirmek ise muazzamdır. Sıkıcı olmadan bunu başarabilenler hedefledikleri noktalardadırlar.
Genel olarak bakılınca, Jonah Berger bizlere aşırı komplike bir kompozisyon vermedi. Aksine bizlere bu işlerin ne kadar kolay olduğunu söyledi. Basit ve güvenilir olan, ayakları yere basan, makul, insanlara duygusal anlamda birşeyler katan ve sağlam bir zeminin üzerine inşa edilmiş hikayeleri olan her kurumun, her kuruluşun, markanın ya da hizmetin mükemmel derecede hızlı yayılacağının garantisini verdi.

Kitaptan Örnekler

Practical Value;

New York Times’ta 2008 yılında en çok paylaşılan makale, öksürükle ilgili ilgi çekici ve hayat kurtarır bilgiler veren bir yazıydı. İnsanlar bunu bir ‘practical value’ olarak gördü ve makale ‘en çok paylaşılan makale’ ünvanına aldı. Yazı için.
The Mysterious Cough, Caught on Film
Triggers;

NASA’nın ‘Mars Pathfinder’ adını verdiği proje kapsamında ‘beklenmedik’ bir başka olay oldu ve çikolata markası olan Mars satışları yükselişe geçti. Bu durum bizlere bir olayın tetikteyicisi olan şeylerin bazen beklenmedik olduğunu da aynı zamanda göstermektedir.
Public | Observability;

Steve Jobs’ın Apple logosunu kullanıcıya doğru mu yoksa dışarıdaki veya karşıdaki insana doğru mu tasarlamalı diye tartışıp nihayetinde ‘göz önünde bulundurma’ ilkesini düşünerek karşıdaki kişiye göre logoyu dizayn etmesi de bu prensip ile alakalıdır.
Aynı zamanda viral pazarlamanın ne olduğunu, ne derece bir öneme sahip olduğunu da altına basa basa anlatıyor Berger. Kısacası tam anlamıyla bir başucu kitabı olması gereken şaheserdir bu kitap. Sadece iş alanında değil, her alandan insanın bu kitabı okumasını şiddetle tavsiye ederim. Kitap hakkındaki yorumlar ise aşağıdaki gibidir;

“Jonah Berger enformasyonu, neyin viral yaptığını, herkesten daha iyi biliyor”
-Daniel Gilbert, Harvard Üniversitesi Psikoloji Profesörü

“Özellikle küçük bir bütçeyle büyük bir etki yaratmak isteyorsanız bu kitaba ihtiyacınız var. Contagious, ürününüzün deli gibi yayılması için size yol gösterecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.