Eleştiri

Birden Fazla İhtimali Olanların Dünyası

Dünya tek ihtimalli olan insanların, birden çok ihtimali olan insanları kaldıraç misali göklere çıkarmasına şahit olmuş bir yer dostum! Sağına bak, soluna, önüne, arkana her yerde tek ihtimalli olan insanları göreceksin. Birden fazla ihtimali olan insanları buralarda göremezsin çünkü onları gördüklerin arşa kadar çıkarmıştır.

Evini geçindiren çocuklarını doyuran bunun için sabahın köründen akşamüstüne kadar çalışan insanlar göreceksin. Çöp konteynerinden plastik bulmaya çalışan, kağıt karton toplayan insanları göreceksin daha sonra. Sonra toplu taşıma araçlarına tıka basa doldurmuş insanlar göreceksin dostum. Günün herhangi bir vaktinde herhangi bir yere yetişmek zorunda kalmışları göreceksin. Mağazada, plazada, ofislerde masa üstünde çalışan, nazaran rahat gözüken puslu şehirlerin beyaz gömlekli efendilerini göreceksin.

Kısacası dostum ‘mecburiyet’ altındaki insanları göreceksin her daim. Hepsinin tek bir ihtimali var önlerinde, tek bir seçeneği, tek bir hakkı. Sen de olabilirsin bu dostum beni dinleyen sen de. Öyle bir şey ki bu anlamıyorsun, farkına varamıyorsun kısıtlandırılmışlığının. Doğuyorsun, büyüyorsun; doyuyorsun, görüyorsun ve en nihayetinde ölüyorsun ama farkında olmadan, bilmeden.

Çalışmak, yorulmak, sıkılmak, devam etmek, mecburiyetinde kalan insanlar büyük kocaman bir kitle, belki milyarlarca insan. Üretilmiş sebepler bahane gösterilerek kaldıraç olarak kullanılan milyarlarca insan.
Tabi bir de birden fazla ihtimali olan insanlar ve onların dünyaları var. Pek gözükmeyen ama çok duyulan.

Birden fazla ihtimali olan insanlar tek bir ihtimali olan insanları onların farkında olmadan kullanırlar, sömürürler ve sistemlerinin bir parçası yaparlar. Doğarken şanslı doğmuş (ulema, mülklü ve siyasilerden doğanlar) ya da sonradan şansını kendi doğurmuş insanlardır.

Tek ihtimali olan insanlar ‘küçük insanlar’ ve bir piyondurlar birden çok ihtimali olan insanların gözünde. İstenildiği gibi kullanılabilirler. İş gücü, bilinçsiz bir seçmen ya da menfaatlerine kurban olarak.

Daha fazla tariz ve eleştiriye yer vermeden yazımı Pareto ilkesiyle somutlaştıracak olursak eğer dünyanın % 80 zenginliğine nüfusun % 20’si sahiptir. Tam da dediğim noktaya geliyor. % 20 aslında birden fazla ihtimali olanların dünyadaki yüzdesi. Geri kalan % 80’lik kesim ise (tek ihtimali olanlar) % 20’lik kesimin gayri resmi köleleridir.

Ne çıkar ?

Aslında hiçbir şey, kendi inanç ve değerlerimizi başkalarının yanlışlarına menfaat uğruna değişmiyorsak eğer, bu yazının hiçbir önemi yok. Müsvedde değerinde bir yazı kaleme almışızdır. Ortak inanç ve değerlere değil vicdanınızın inancına ve değerlerine kulak verin !

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.