Araştırma

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Görevleri Nelerdir?

Birleşmiş Milletler 28 Ekim 1946 yılında kurulmuştur. Şu anda aktif faaliyet gösteren en kapsamlı uluslarası olmakla beraber dünya üzerinde en çok devleti tek bir çatı altında masaya oturtması da bir o kadar dikkat çekicidir. II. Dünya Savaşı’nın yıkıcı etkileri bir kez daha tüm dünyaya savaşın ne denli vahşi ve kötü sonuçlar doğuran bir olgu olduğunu insanlara göstermiştir. Bu amaçla üst üste 2 dünya savaşından çıkan dünya yorgun olduğu gibi halen birsürü anlaşmazlığa çözüm bulamamıştır. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 50 müttefik devlet, 25 Nisan 1945 tarihinde San Francisco’da bir araya gelerek 111 maddeden oluşan Birleşmiş Milletler Antlaşması’na son şeklini verdiler.

Birleşmiş Milletler 5 önemli organı ile birlikte senkronize çalışarak ülkeler arasındaki çekişmeler ve anlaşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla hareket etmekte ve bu hedefi gerçekleştirirken örneğin sonrada kurulacak olan NATO ile yer yer işbirliği halinde hareket etmektedir.

Örgütün en güçlü organı olan güvenlik konseyi ise silahlanmayı denetleyerek bir anlaşmazlığın sıcak savaşa dönüşmesini önlemek ve ülkelerin bütünlüğüne zarar verecek hamlelere engel olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.