Düşünce

Biz Ne İçeceğiz?

Biz ne içeceğiz? Geçenlerde içecek dolabından bir şeyler alacağım zaman kendi kendime sorduğum ve nihayetinde ritüelimi bozmamak kaydıyla yine aynısını almamla sonuçlanan trajikomik ve hatta büyük bir tartışma konusu olan, ülke genelinde yaygın bir problemdir. Bu problem öylesine büyük bir problem haline gelmiştir ki her kesim kendi fetvasının içinde bir “içecek” almak suretiyle olaya son noktayı koyuyor. Bazıları ise tam hüküm vermek ile verememek arasında kalıp “istisna” halleri kullanarak bazen alıyor bazen almıyor. Şimdi soruma tekrar dönmek istiyorum: Biz ne içeceğiz?

Çay desen; çaya öyle hakaret edenler var ki, en basitinden çaydaki şeker miktarına, dem oranına, ateşte kalma süresine veya servis edilme şekline bile kendince yorum getirmekte ve bu yorumu neye dayandırdığını bilmeden onun propagandasını yapmaktadır. Şöyle ki çayı plastik bardakta ve bol şekerli içmek sağlık açısından tehlikelidir.

Kola desen; kimilerine göre dış güçlerin hain tuzağı, kimilerine göre alkollü ve sarhoş edici ve yine kimilerine göre haram. Bu tartışmaların sonucunda gerçekten kola satışının ciddi oranda düşmesi gerekir. Ama hala belli başlı kola markaları Türkiye satışlarında, çoğu ülkeye göre üst sıradadır. Nitekim kolanın zararları tıbben de tescillenmiştir.

Gazoz desen; gerçekten gazlı içecek içip sağlık açısından kolada iyi olduğuna kanaat getirenlerin yanında, en az kola kadar zararlı olduğunu savunanlar da hatırı sayılır oranda fazladır.

Meyve suyu desen; yere düşen meyvelerden yapıldığını iddia edenlerin sayısı bir hayli fazla ve bu bilgi kesin bilgi gibi kulaktan kulağa yayılıyor ve sorgulanıyor, içindeki maddelerin en az kola kadar zararlı olduğunu söyleyenler ise yine epey fazladır.

Enerji içecekleri desen zaten malum. Limonata desen, fabrikasyon limonatalardan kaçınıncıların sayısı yadsınamaz derecede fazla.

Şimdi akıllara şu soru ister istemez geliyor: Biz ne içeceğiz. Kahvesi, çayı, kolası, meyve suyu, enerji içeceği, limonata ve gazozu da yine belirtilenlere göre zararlı. Bizim tek çare olarak doğal sütlerden, saf kımızdan ve kendi ellerimizle topladığımız meyelerden içmemiz gerekir.

Peki bu mümkün mü? İnsan bu kadar kolaya alışmışken zora kaçıp kasmak ister mi? Elbette istemez. Bu, zararı ne derecede kötü olduğu tüm çevrelerce kanıtlanmış içeceklerin hala ciddi oranda tüketilmesi ile son bulur. Tüketici, zarara değil hazza endekslidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.