Otomobil

BMW Araçlarda Deveboynu Nedir?

BMW araçlarda deveboynu nedir? Daha önceki yazılarımızda çeşitli BMW arızalarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”BMW araçlarda deveboynundan” söz edeceğiz.

Otomobil fabrikaları, otomobillerin birçok parçasını fason olarak ürettirmektedirler. Bunun temel sebebi, otomobil parçalarının gitgide daha karmaşık bir hale gelmesi ve bu parçaların üretimi için birçok yan sahadan teknolojik desteğe ihtiyaç duyulması durumudur.

Yedek Parça Nedir? Orijinal Yedek Parça Nedir?

Araç üreticilerinin çeşitli parça üreticilerine, belirli kalite çerçevesinde üretimini yaptırdığı, kendi ürün numarası olan, orjinal ambalajlı paketlerde satılan parçalara orjinal yedek parça denir.Orjinal yedek parçalar, araç üreticileri dışında araç ithalatçıları tarafından garanti kapsamına alınmış parçalar da olabilmektedir.

Orjinal yedek parça ile ilgili sıkça ve genellikle de birbirinin yerine kullanılan, yedek parçaların üretim kaynağına göre değişkenlik gösteren bazı kısaltmalar vardır. Onlardan en çok kullanılanları ele alalım:

OEM (Original Equipment Manufacturer) : Orjinal ürün üretici anlamına gelmektedir. Üzerinde otomobil üreticisinin kendi markasının yer aldığı kutularda satılan, montaj malı olarak da bilinen bu parçalar otomobil üreticileri tarafından araç ile birlikte aynı ortamda üretilmiş olan orjinal yedek parçalardır.

OES (Original Equipment Supplier) : Bu parçalar aracın üretildiği fabrikalarda üretilmez; fakat araç üretici firma tarafından belirlenen parça üretici firmalarca üretilmiş, fason yedek parçalardır. Bunlar da OEM parçalar gibi montaj bandında kullanılırlar. OEM ve OES yedek parçalar, aynı üretim tesisinde üretilen birebir aynı parçalardır; sadece fiyatları, kutu ve ambalajları farklıdır.

OEP (Original Equivalent Part) : Üreticisi tarafından OEM vasfında olduğu iddia olunan, “ikincil pazar” parçalar, otomotiv terminolojisine, yürürlükteki Blok Muafiyet Yasası uyarınca “orijinal eşdeğer parça” şeklinde girmiştir. Hâlihazırda, OEP parçalar ile A/M ( Aftermarket ) parçalar arasında önemli bir kavram kargaşası yaşanmaktadır.

OEM ve OES yedek parçalar, aynı üretim tesisinde üretilen birebir aynı parçalardır; sadece fiyatları, kutu ve ambalajları farklıdır.

Araç üreten ana firmaların montaj sırasında kullandığı tüm parçalar, tüketim malzemeleri ve araçlarda kullanılan aksesuarlar orjinal yedek parça sınıfına girmektedir. Bu kapsamda orjinal yedek parça seçimi yapılırken, piyasadaki kötü niyetli satışların önüne geçmek üzere çok dikkat edilmesi gerekir.

Otomobil üreticileri, artan rekabet koşullarına karşı, aynı parçayı birden fazla araç modelinde farklı numara ve fiyat ile kullanmaktadırlar (Interchangeable Parts). Örneğin, bir markanın ürettiği binek tipi aracın ön takım aksamı, yine o markanın ürettiği, farklı modeldeki hafif ticari bir araçta da kullanılabilmekte, ancak parça numaraları ve fiyatlandırma farklılaşmaktadır.

İlaveten; farklı otomobil markalarının ortaklaşa projelendirerek ürettikleri araçlarda, aynı parçalar, farklı referans ve fiyat ile satılmaktadırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.