Otomobil

BMW Direksiyon Açı Sensörü Arızası Nedir?

Modern otomobiller, sürücülerin gerekli önlemleri alabilmeleri için bilgisayar ortamına sinyaller gönderen sensörlerle doludur. Direksiyon açı sensörü de bu sensörlerden biridir ve otomobil performansı için hayati bir öneme sahiptir. Direksiyon açısı sensörü, adından da anlaşılacağı gibi, direksiyon açısını algılar.

Sensör çalışmazsa, Elektronik Denge Programı (ESP)’ye bilgi aktarımı kesilir, hangi yöne gideceğini anlayan ESP fonksiyonel olarak devre dışı kalır. Buna ek olarak, direksiyon kontrol ünitesi de fonksiyonunu yitirir ama direksiyon mekanik olarak çalışmaya aynı şekilde devam eder.

Direksiyon açı sensörü genellikle direksiyon simidinin yanında bulunur, ancak bazı otomobillerde doğrudan tekerleklerin yanında bulunur. Aracınızda birden fazla sensörden biri olabilir. Bu nedenle, ilk önce sensörlerden hangisinin ön paneldeki Motor Arıza Lambası’nı aydınlatacağını bilmelisiniz.

İki ana direksiyon açısı sensörü tipi vardır: analog ve dijital. Her ikisi de direksiyonun açısını tespit etmek için farklı yöntemler kullanır. Aynı zamanda otomobillerde en yaygın bulunan sensör olan dijital sensör, bir diğer önemli bilgiyi sağlayan tekerlek açısını tespit etmek için bir LED ışık kullanır. Ardından sensör, bu bilgileri aracınızın sürüş ve yönlendirme yöntemini ayarlayarak hareket eden Motor Kontrol Ünitesi’ne (ECU) aktarır.

Doğal olarak, direksiyon açısı sensörü arızalanırsa, yoldaki sürüşünüz tehlikeye girer ve ön panelinizde sarımsı bir ışık yanar.

Sensörlerin arızalanmasının sayılabilecek birkaç nedeni vardır. Sensördeki yapılar zamanla yıpranabilir, kablo bağlantıları kopabilir, açıkta olan sensörlerde pislik birikimi olabilir, bağlantı soketlerinde temassızlık oluşabilir, ECU’dan yeterli basınç elde edilemeyebilir. Sensörler arızalandıklarında yeni bir taneyle değiştirilmelidirler.

Direksiyon Açı Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır?

Başarısız bir direksiyon açı sensörüne eşlik eden bir dizi görünür işaret vardır. Hissedeceğiniz ilk belirti arabanızın performansında olabilir. Örneğin, araba virajlarda çok dengesiz gidebilir ya da fren yaptığınızda kontrolden çıkabilir. ECU’ya yanlış bilgi gönderen direksiyon açı sensörü, tekerleklerin doğru şekilde hizalanmasını engeller. İkinci olarak, Motor Arıza Işıklarının veya Çekiş Kontrol Işıklarının yanıp yanmadığını kontrol edin. Son olarak, aracınızı kullanırken, direksiyon simidinin işlevlerinin kötüleştiğini hissederseniz, direksiyon açı sensörünüzde bir sorun olabileceğini aklınıza getirmelisiniz. Genel olarak, aracınızı sürerken herhangi garip bir durum hissetmek, kendinizi tehlikeye atmamanız için en kısa sürede aracınızı kontrol ettirmeniz gerektiğini gösterir.

Bir otomobilin bilgisayarı hata kodlarıyla iletişim kurar. Bir şeyler ters gittiğinde, bir hata kodu belirir ve Motor Arıza Lambası veya Çekiş Kontrol Sistemi Işığı (ASR) yanar. OBDII tarayıcısı olmadan hata kodunu göremezsiniz. Tamircilerde kullanabileceğiniz tarayıcılar bulunur, ancak makul bir fiyata kolayca da satın alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.