Deyimler ve Atasözleri

Büyük Lokma Ye Büyük Konuşma


Büyük lokma ye büyük konuşma nedir ve ne anlama geliyor? Büyük lokma ye büyük konuşma atasözünün anlamı nedir? Daha önceki yazılarımızda gündelik hayatta sıkça kullanılan çeşitli atasözü ve deyimlerden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “büyük lokma ye büyük konuşma” atasözünden söz edeceğiz.

Büyük Lokma Ye Büyük Konuşma Ne Demek?

Kişinin “yapmam, etmem” gibi kesinlik ifade eden, iddia ortaya koyduğu sözler sarf etmemesi anlamına gelen, nasihat içerikli bir atasözüdür. Kişi için burada büyük lokma yemesi, büyük konuşmasından evla görülmüştür.

Gerçekten de kişi, kesinlikle yapmam ya da kesinlikle yaparım gibi cümleler kurduğunda bu işten başına muhakkak bir bela geliyor. Zira “Allah insanı iddiasından vurur” sözü, tam da bunun için söylenmiştir: Allah insanı “iddiasından” vurur.

Beylik laflar sarf etmemin kişiye “o anlık” vermiş olduğu yarardan çok zararı dokunacaktır. Kişi, kınadığı şeyi yapmadığı ya da kınadığı şey başına gelmediği sürece ölmezmiş.

Bu sadece söylem açısından değil niyet olarak da böyledir. Örneğin giyim kuşamını sevmediğiniz bir insan için onu rencide edici sözleri içinizden de olsa söylemeyin. Ya siz, ya çok yakın bir arkadaşınız, oğlunuz ya da kızınız sizin istemediğiniz bir giyim kuşamla karşınıza çıkabilir.

Ya da küçümseme içeren sözler de söylememek gerekir. Zira herkesin yaptığı, kendi zeka ve kapasitesi ile ilgilidir. Örneğin bir insanın yapamadığı şeyi onun kusurunu belirtecek şekilde söylemeyin. “Bunu nasıl yapamazsın” ya da “bu böyle mi yapılır” gibi cümleler de büyük konuşmaya girer. Büyük lokma yemekten daha kötüdür.

Atasözleri, yaşanmış ve uzun seneler boyunca tecrübe edinmiş olan bazı durumların özeti sayılabilecek mini cümlelerdir. Bir başka ifadeyle atasözleri, sıkıştırılmış bir dosyaya benzer ve bu dosyayı istediğiniz kadar açabilirsiniz. “Büyük lokma ye büyük konuşma” atasözünden de birçok anlam çıkarmak mümkün.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.