Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

Casablanca Konferansı Nedir? Önemi ve Kararları Nelerdir?

Casablanca Konferansı nedir? Bu konferansta alınan kararlar nelerdir? Bu konferansta alınan kararlar ve konferansın önemi nedir? Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi’de İkinci Dünya Savaşı sırasında ve İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda yapılan yaklaşık 10 tane konferans bulunmaktadır. Bu konferansların bazılarına Türkiye katılırken çoğuna katılmamıştır. Türkiye’nin katılmadığı ve İkinci Dünya Savaşı devam ederken yapılan ilk konferans 14-24 Ocak 1943’de yapılan Casablanca Konferansıdır. Peki Casablanca Konferansı nedir? Önemi ve kararları nelerdir? Bu yazımızda kısaca Casablanca Konferansından, ne olduğundan, bu konferansta alınan kararlardan ve konferansın öneminden söz edeceğiz. 

Casablanca Konferansı 

Tarih: 14-24 Ocak 1943 

Taraflar: İngiltere (Churchill) – ABD (Roosevelt) 

Casablanca Konferansı’nın toplanmasında etkili olan faktör, Kuzey Afrika Cephesinden sonra savaşın nasıl yönlendirileceği konusu olmuştur. Konferansta alınan kararlar ise özetle şunlardır:

1. Müttefik devletler Sicilya’ya çıkarma yapmalı ve Rusya üzerindeki baskı hafifletilmeli.

2. Almanya’nın üzerindeki baskı artırılmalı. 

3. Türkiye savaşa dahil edilmeli ve Balkanlar’da ikinci bir cephenin açılması mümkün kılınmalı. 

4. Almanya’nın direnişinin kırılması amacıyla Almanya’da yeni bir cephe açılmalı. 

5. Almanya, İtalya ve Japonya kayıtsız şartsız teslim olana kadar mücadeleye devam edilmeli ve Mihver Devletlerin yenilgisi tüm dünya kamuoyuna kabul ettirilmeli. 

Not: Bu konferansta alınan kararlar, savaşın uzamasına neden olduğu düşüncesi ile pek çok otorite tarafından eleştiri almıştır. 

Almanya Normandiya Çıkarması ile; İtalya Kuzey Afrika ve İtalya Çıkarması ile teslim olurken Japonya, Nagasaki ve Hiroşima’ya atılan atom bombası ile teslim olmuştur. Mihver Devletlerde en geç teslim olan devlet Japonya, en erken teslim olan devlet ise İtalya olmuştur. 

Casablanca Konferansı gibi diğer konferanslar da savaşın seyrinin Müttefiklere kayması sonrasında yapılmış, özellikle İtalya’nın Kuzey Afrika Cephesi’nde Alman kuvvetleri ile ağır mağlûbiyetler almasının ardından düzenlenmiştir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.