Sağlık

Çay Kahve İçerken Elimiz Neden Titrer?

Çay veya Kahve içerken, ellerinizin titremesini fark ettiyseniz, bu bir hastalık olabilir! El titremesi, günlük yaşamda yapılması basit olarak bilinen pek çok işi engelleyen önemli bir hastalıktır.

Titreme En Çok Ellerde Görülür, vücudun bir kısmında kasların istemsiz olarak ritmik bir şekilde kasılma ve gevşemesi sonucu ortaya çıkan harekettir. En çok ellerde görebileceğimiz titreme sağlıklı yaşayan bireylerde de ortaya çıkabilir ve belirginleşmediği sürece fark edilmez. Stres, yoğun çay ve kahve içmek, açlık, yorgunluk, ani sinirlenme gibi faktörler titremeyi ortaya çıkarabilir. Bu faktörlerden kurtulduğunuz taktirde eski halinize dönebilirsiniz.

İlaçların Yan Etkisine Maruz Kaldığınız Zaman, el titremesi sağlıklı kişilerde meydana geldiği gibi, bazı hastalıkların ilaçlarının yan etkilerinden de meydana gelmektedir (örn. Guatr, diyabet vs.)

Kahve’nin Etkisi, Kahvede kafein bulunduğundan dolayı, kahve içmek bu titremeyi tetikleyen ve arttıran faktörlerdendir.

Günlük hayatımızı etkiler. Ellerde titreme, duruş ve harekete göre değişiklik gösterebilir. Titreme istirahatte, hareket sırasında, eller öne tutulurken veya yazı yazarken gözlemlenir.

20’li Yaşlarda Titreme Belirginleşir

Hastanelere başvuran hastaların büyük çoğunluğu “esansiyel tremör” olarak adlandırılan iyi huylu bir hastalık türüdür. Sebebi bilinmemekle birlikte Ailesel Geçişlidir. Güncel hayatta ciddi bir hastalık olarak gözlemlenmemiştir. Genellikle 20’li yaşlarda başlar ve belirginleşir ama her yaşta da görülebilir. Yorgunluk, stres, ani sinirlenme, bunlar titremeyi arttırabilir. Yaş ilerledikçe artış gösterir ve kafada, dilde, bacaklarda da görülmeye başlayabilir. Hayatınıza büyük bir etkeni olmaya bilir ancak ince iş becerisi gerektiren işleri yapmakta zorluk çekebilirsiniz.

Parkinson Hastalığı ellerde titreme yapan nörolojik hastalıkların içerisinde en bilinenidir. Parkinson hastalığı genelde ileri yaşlarda ellerde titreme ile başlayan ve beyin hasarına yol açan ilerleyici bir hastalıktır. Parkinson hastalığında başlangıçta tek bir elde titreme vardır. Bu “para sayma” hareketi şeklinde kaba ve yavaş bir harekettir. İlerleyen dönemlerde titreme belirgin bir hal alabilir. Diğer elde, vücudun diğer kısımlarında da görülebilir. Tedavisinde ömür boyu kullanmak zorunda kalabileceğiniz ilaçlar verilmektedir. İlaç ile tedavi edilemeyen hastalarda cerrahi ve beyin pili takılması gibi yöntemler kullanılmaktadır.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.