Biyografi

Cemil Eren Kimdir? Kaç Yaşında?

Cemil Eren kimdir, nereli ve kaç yaşında? Daha önceki yazılarımızda çeşitli meslek gruplarından yüzlerce kişinin hayat hikayesinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca ”Cemil Eren”den söz edeceğiz.

Cemil Eren Kimdir?

  • Türk ressam, heykeltıraş, seramik, vitray sanatçısı, sanat tarihçisi ve sanat eğitimcisi.

1927 yılında Amasya’nın Merzifon ilçesinde dünyaya gelen Cemil Eren, 1933 ile 1939 yılları arasında Merzifon Cumhuriyet ve İrfan İlkokulu’nda eğitimini tamamladıktan sonra 1939 Erzincan Askeri Ortaokulu’na girdi ancak aynı yıl gerçekleşen Erzincan Depremi nedeni ile eğitimine Konya Kuleli Lisesi’nde devam etmek zorunda kaldı.

Lise dönemlerinde müziğe ilgi duymaya başlayan Cemil Eren, ağabeyi Haydar’ın kendisine hediye etmiş olduğu kemanı çalmaya başladı. 1942 senesinde ortaokuldan mezun olduktan sonra aynı askeri okulda lise eğitime devam eden Eren, öğretmeni Şemsi Arel ile birlikte resim çalışmalarına başladı, müzik çalışmalarını ise Maide Arel ile sürdürdü.

Cemil Eren, öğretmeni Şemsi Arel’in yönlendirmesi ile heykel yapmaya başladı. 1945 senesinde okulundan mezun olan Eren, daha sonra 1946 senesinde ise Ankara Harp Okulu’na girdi. Burada ise resim öğretmeni olan Ali Rıza Beyazıt’ın yönlendirmesi ile resim ve müzik kurslarına katılan Cemil Eren, Eşref Üren ile tanıştı ve bu, kendisinin tamamen resme yönelmesine vesile oldu. Üren’in tavsiyesi üzerine yapmış Devlet Resim ve Heykel Sergisi’ne kendisinin çizdiği iki resim Léopold Lévy’nin dikkatini çekmeyi başarmıştır.

Çalışmaları

1952 senesinde Devlet Tiyaroları’nda dekoratör yardımcısı olarak işe başlayan Cemil Eren, 1953 yılında ise Tarık Levendoğlu’nun teklifi ile Anıtkabir’in Tavan Freksleri dekorasyonunda Heinrich Jencek ile çalışmaya başlamıştır.

Cemil Eren, 1955 senesinde Etibank Merkez Binası yan cephe rölyef yarışmalarında ikincilik ödülü alarak ismini duyurma imkanı bulmuştur. Aynı zamanda resim sergilerine de devam eden Cemil Eren, ilk sergisini ise 5 Ocak 1957 tarihinde Ankara Türk-Amerikan Derneği’nde açmıştır.

Diğer Çalışmaları

  • İzmir Enternasyonal Fuarı Sanayi Odaları Pavyonu için üç duvar rölyefi yaptı.
  • Eskişehir Orduevi için freks mozaik işleri ile yağlı boya panolar hazırladı.
  • 1961 yılında Ulus gazetesinde sanat yazıları yazmaya başladı.
  • Aynı sene Paris Gençlik Bienali’ne katıldı. Orada Michael Ragon ile tanıştı ve Galeri Du Fleuve’de sergi açılması için resimlerini bıraktı.
  • TBMM için üç paravana, Türk Standartları Enstitüsü için panolar, Anafartalar Çarşısı için duvar resimleri yaptı.
  • 1964 yılında Seramik çalışmaya başladı.
  • Seramik konusunda ilk işini Bünyan Ziraat Bankası için hazırladı.
  • Seramik fırında vitray çalışmalarında bulundu ve bu çalışmalarını Camdan İzlenimler ismiyle sergiledi.
  • Hacettepe Bilim Merkezi, Ziraat Bankası, Şehit Teğmen Kalkmaz İlkokulu, Arı Sineması, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bursa Merkez Bankası, Emekli Sandığı Lale Sitesi ve Botaş Yumurtalık Tesisleri için seramik ve vitray pano çalışmaları yaptı.
  • Çağdaş Sahne ve Akün Sineması için de seramik ve vitray projeleri yapan sanatçı, yurt içinde ve yurt dışında 70’in üzerinde sergi açtı.

Cemil Eren ile İlgili Aramalar

Google’da Cemil Eren ile ilgili arama yapan kullanıcılar aynı zamanda şunları da aradı; cemil eren resimleri, cemil eren köse, cemil eren kimdir, cemil eren öldü mü, cemil eren eserleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.