GündemSağlık

Coronadan Korunma Yolları

Dün akşam itibariyle ülkemizde ilk corana vakasının görünmesinin ardından vatandaşlar büyük bir panik içerisine girmiş vaziyette. İster sosyal medya mecrasından ister marketlerde oluşturmuş olduğu kuyruktan anlaşılıyor ki, virüs bizi baya korkutmuş durumda. Üstelik öyle bir duruma geldik ki bakanın açıklamasından bir gün sonra marketlere koşarak elimize ne geçiyorsa onu alıp stok yapma peşine düştük. İzmir’de bir marketin görüntüsü ise içler acısı. Un ve bakliyat grubu reyonlarının bomboş görüntüsü insanları hayrete düşürüyor. Kolonya kuyrukları oluşmuş durumda. Vatandaş bayramlarda dahi girmediği kolonya kuyruğuna bakanın açıklamaları üzerinden bir gün geçmeden girmiş durumda.

Sosyal medyada da dün geceden beri gündemden inmeyen corona virüsü herkesi geleceği ile alakalı kaygılı düşüncelerini aktarmaya sevk ederek, insanlar ölüm korkusuyla klavye başına geçerek yetkililerden bir şeyler yapmasını istemesine sebep olmuştur. En çok istenen şey ise okulların tatil edilmesi.

Akşam üzeri bakanın da açıklaması üzerine okulların tatil edilmesi gündemde bulunmuyor. İstanbul’da bazı üniversiteler eğitime ara vermiş bulunmaktaysa da çoğu okul ve üniversite eğitim ve öğretim hayatına devam etmekte. Tabi okullarda bir vakanın görünmesinin ardından tatil edilmesi ne kadar erken olur tartışmaları da devam etmekte. Eğitim ve öğrenimin sekteye uğramaması ve ülkenin normal seyrinde hayat akışına devam etmesini öngören bakanlığın bir sorunla karşılaştığında vatandaşın tepkisini alacağı kesin. Fakat ortada daha salgın denilecek kadar çok vaka yokken hatta bir vakada görünmüşken tüm ülkeyi uyuşturmak ne kadar sorusu tartışılmakta.

Bütün bunlar tartışılıyorken coronadan korunmak isteyen vatandaşların çoğu bakanlığın da bizzat yayınladığı bildirilere uymak için çabalıyor. Peki bu önlemler nelerdir? Gerçekten olası ihtimalleri ortadan kaldırıyor mu? Bu sorular henüz %100 olumlu cevaplanmıyor fakat hayat kalitesini arttıran önlemler demekte fayda var. Nedir bu önlemler:

  • Virüsün en etkili yayılma yolu ağız yoluyla vücuda girmesidir. ve bunun için yapılması en uygun görünen ise elleri sık sık ve 20 saniye boyunca su ve normal sabunla yıkamak. Temiz olmayan yerlerde eli ağza herhangi bir şekilde dokundurmamak ve yine eli yüze temas ettirmemek en önemli alınan tedbirdir. Dışarıda veya evde herhangi bir çöpe değdiğinde, tuvalet öncesi ve sonrası, toplu taşıma araçlarına bindikten sonra elleri ılık hatta biraz daha sıcak bir suyla temizlemek.
  • İkinci ve en önemli tedbirlerden birisi ise toplu yerlerden olabildiğince uzak durmak. Toplu taşıma araçları, kalabalık toplantılar ya da toplu yemek alanları, cafe ve insanlarla yakın temas halinde olunacak yerlerden uzak durmak.
  • Tokalaşmamak, öpüşmemek.

  • Olabildiğince kıyafetleri sıcak derecede sık sık yıkamak.
  • Ilık su ve tuzla gargara yapmak.
  • Soğuk yiyeceklerden uzak durmak ve bağışıklık sistemini güçlendirecek C vitamini meyve ve sebze tüketmek.
  • Dışarıda kullanabilecek küçük dezenfekte ürünleri yanında taşımak ve sık sık dışarı da da elleri yıkamak.
  • Mendilleri tek kullanımlık kullanmak ve atmak.
  • Burnu ve ağzı maske ile kapatmak. Fakat maske ile dışarıdan geldikten sonra dış kısmı ağza değdirmeden çıkartmak, atmak ya da dezenfekte etmek.
  • Olabildiği kadar hastaneleri kullanmamak.
  • Solunum yollarını kesecek, sigara, türün gibi zararlı içeceklerden uzak durmak.
  • Antibakteriyel ürünler kullanmak, ya da 80 derece altı olmayan kolonya ile elleri dezenfekte etmek.
  • Verimli uyumak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.