Deyimler ve Atasözleri

Dağın Fare Doğurması (Dağ Fare Doğurdu) Ne Anlama Geliyor?

Dağ fare doğurdu, dağın fare doğurması, dağ fare doğurmuş gibi deyimlerle ifade edilen “dağın fare doğurması” ne anlama geliyor? Daha önceki yazılarımızda gündelik hayatta sıkça kullanılan veya kullanımı eskiyen çeşitli deyim ve atasözlerinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “dağın fare doğurması” deyiminden söz edeceğiz.

Dağın Fare Doğurması Nedir? Ne Anlama Geliyor?

Beklentinin büyük olduğu bir kişi veya bir şeyden beklenmeyen bir sonuç çıkması durumlarında kullanılan bir deyimdir. Deyim, evrensel bir sözdür.

Örneklerle “dağ fare doğurdu” deyimini özetleyelim. Teşbih, hata kaldırmaz. Bu yüzden örnekleri olabildiğince gerçeğe yakın vermekte fayda var.

1) Yaz transfer döneminde kadrosuna kattığı bir oyuncunun sezon içinde beklenen performansın uzağında kalması olayı için “dağ fare doğurdu” deyimi kullanılabilir. 

2) Çok kazançlı çıkılacağı tahmin edilen bir işin hiç kazanç getirmemesi durumunda da yine “dağ fare doğurdu” deyimi kullanılır. 

 

3) Büyük paralarla alınan bir otomobilin istenen performans ve verimliliği sağlamaması, tahmin edilen konfordan uzak olması durumunda da yine “dağ fare doğurdu” deyimi kullanılabilir. 

 

4) Halkın büyük bir çoğunluğu tarafından seçilen bir parti liderinin seçimler öncesi vaat ettiği projelerin hiçbirini hayata geçirmemesi ve halk nezdinde “hayal kırıklığı” yaratması durumlarında da yine “dağ fare doğurdu” deyimi kullanılabilir. 

 

5) Üniversite adaylarının büyük bir beklentiyle yerleştikleri okullarda istediği ortamı veya istediği eğitim kalitesini bulamaması durumunda da yine “dağ fare doğurdu” deyimi kullanılabilir. 

 

6) Başarılı bir beyaz eşya üreticisi markanın yeni modelinin önceki modellerine göre kalitesinin düşük olması, eskilerin yeni çıkandan verimlilik olarak çok daha iyi olması durumunda da yine bu deyim kullanılır. 

 

“Dağ fare doğurdu” deyiminde kast edilen asıl unsur, tatminin minimum düzeyde olmasıdır. Beklentinin altında kalan tüm durumlar için “dağ fare doğurdu” deyimi kullanılabilir. 

Dağın fare doğurması deyimi, daha çok kişiler için kullanılsa da pek çok kurum için de kullanılabilir. Misal kulüpler, bakanlıklar, çok sevilen bir cep telefonu markası veya bir sivil toplum kuruluşu da deyime konu olabilir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.