Düşünce

Dalmak Nedir? Dalmanın Nedenleri Nelerdir?

Bazen belirli bir noktaya bakarak saatlerce daldığımız anlar olmuştur. Şiddetli bir uyaran olmadığı müddetçe bu mini hipnozdan kurtulmak neredeyse imkansızdır. Ama ‘dalmışım’ demek iyidir kimi zaman. Uzun süre görmediğiniz birini gördüğünüzde, hoşlandığınız birisini gördüğünüzde, ilginizi çeken şeyleri gördüğünüzde, sebepsiz bir durumda dalabilir, kendinizden geçebilirsiniz.

Dalmak konusunda belirli bir nokta çok önemlidir. Bir nokta olmalı ve bu nokta ilginizi aşırı derecede dağıtan, renkli ya da hareketli olmamalı. Daha çok hareketsiz ve donuk bir şeyler üzerinde daha çok dalma eylemini gerçekleştiririz. Ağız ise iki türlü olmalıdır. Ya fark edilecek kadar açık ya da bıçak açmayacak kadar kapalı olmalı. Şayet ağız açıksa hayret etmelik bir durum söz konusu, kapalıysa mutsuzluk uyandıran, üzgün bir durum söz konusudur. Neden söyleme gereği bulduğumu da bilmiyorum ama böyle.

Öte yandan dalmak, bazı şeylerin iyi gitmediği anlamına gelir ki bazen kötü durumlara sebebiyet verebilir. İnsan daldığı anlarda uzun bir müddet bir şeyleri düşünmek istiyordur. Evin tavanına bakarak, boğaza bakarak, kaldırım taşlarına bakarak bir insan dalabilir ve daldığı bu anlarda itiraf edilememişliklerden tutun, pişmanlıklara kadar her şeyi düşünür ve öyle yerlerde bunları düşünür ki aslında hiç yapmayacağı şeylerdir.

Sokak ortasında, konuşma esnasında daldığınızda aslında bu, şu anlama gelir: Aklında olan şeyleri düşünmen gerekiyordu ve bunun zamanı yok, aklındakiler her zaman zihnini bulandırır.

Durup dururken dalıp gitmek her zaman iyi değildir zannımca. Bir toplantı sırasında ya da ders esnasında dalıp gitmek çoğu zaman sorulan sorulara yanıt verememek, mahcup olmaktır. Bu ise çoğu zaman istenmeyen bir durumdur. Dalmak kısaca zihinde olan durgunlukların, düşüncelerin dışa vurumudur.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.