Eğitim

Demir Madeni Nedir? Nerelerde Çıkarılır? Kullanım Alanları Nelerdir?

Maden denilince akla ilk gelenlerden biri de demir madenidir. Demir madeni gerek Türkiye’de gerekse dünyada pek çok yerde çıkarılır. Demir, dünyada en çok kullanılan madendir. Yer kabuğunun üzerinde %5 oranında demir madeni bulunmaktadır. Fakat bir madenin işletmeye açılabilmesi için demir oranının yüksek olması gerekir. Yatak bakımından zengin sayılabilmesi için söz konusu bölgenin %60 ve üzerinde bir demir oranına ihtiyacı vardır.

2010 yılında dünya üzerinde 2.4 milyar ton civarında demir cevheri çıkarılmıştır. Demir madeni üretim ve ihracatında Ukrayna, Rusya, Hindistan, Avustralya, Brezilya ve Çin söz sahibi ülkeler arasında yer alır.

Aynı zamanda demir, Türkiye’nin pek çok bölgesinde çıkarılan bir madendir. Türkiye’de 850 adet demir cevheri yatağı ve zuhuru tespit edilmiştir. Ülkemizde toplamda iki ana demir metalojeni havzası bulunmaktadır. Bunlar; Sivas-Malatya bölgesindeki Divriği ve Hasançelebi sahasındaki demir yatakları ve Kayseri’den Adana ve Kahramanmaraş’a kadar uzanan geniş bir sahadır.

Divriği’de bulunan metalojen havzası demir-çelik sanayisinin ihtiyacını karşılayan yüksek tenörlü, yani cevher miktarı fazla olan en büyük yatak olması bakımından önemlidir.

İkinci havza olan Kayseri, Adana ve Kahramanmaraş üçgeninde kalan bölgede, Mansurlu havzası yer almaktadır.

Bunun yanında Bitlis masifi, Sakarya-Çamdağı, Eskişehir, Edremit-Eymir, Ayvalık, Simav, Kastamonu ve Düzce ile İçel bölgeleri civarında demir yatakları bulunmaktadır.

Sierra-Leone’de Çinli bir firmanın işlettiği Demir-Çelik madeni.

Yüksek dereceli fırınlarda doğrudan kullanılmaya elverişli olan 131 milyon ton demir cevheri bulunmaktadır. Öte yandan 131 milyon demir cevherinin yanı sıra zenginleştirme ve peletleme gibi çeşitli işlemler yapılarak demir cevheri rezervinin 1 milyar 200 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. Türkiye, demir madeni üreten ve ihraç eden ülkeler arasında 19. sırada yer alıyor.

Hali hazırda demir madeni, Türkiye’deki Ereğli, Karabük ve İskenderun demir-çelik tesislerinde işlenip demir-çelik üretimi yapılmaktadır.

1965 yılında 1 milyon 550 bin; 1970 yılında 3 milyon ton civarında olan ve tuvanen olarak çıkarılan demir, son zamanlarda artarak 5 milyon tona kadar ulaşmıştır. Bu orandan hariç sırf üretilen demir miktarıysa 1.7 milyon ton civarındadır.

Madenler ile ilgili ilginizi çekebilecek diğer yazılarımız:

Volfram (Tungsten) Madeni Nedir? Nerede Çıkarılır? Kullanım Alanları Nelerdir?

Antimon Madeni Nedir? Nerede Çıkarılır? Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Perlit Madeni Nedir? Nerede Çıkarılır? Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.