Kültür/SanatTablo Analizi ve Yorumu

Deniz Aşığı Ressam: Aivazovsky ve Sea Coast

1817 yılında şu anki Kırım topraklarında yer alan Feodosya’da dünyaya gelen Ermeni asıllı ressam Ivan Aivazovsky, Romantizm akımından etkilenen ressamlardandı.

 

Feodosya’nın bir liman şehri olması nedeniyle Aivazovsky eserlerinin çoğunda deniz teması hakim olmuştur. Aynı zamanda Feodosya, ressamın hünerlerini artıran, tanınmasına ve kendinden sonra gelecekelere ilham kaynağı olması bakımından ressam için önemli bir şehir olmuş ve bu şehirdeki izlenimlerini eserlerinde başarılı bir şekilde işlemiştir.

 
Aivazovsky hayatının önemli bir kısmını denizlerde geçirmesine rağmen o, denizin anlaşılamaz ve tarif edilemez gizemli bir büyüsünün olduğunu düşünüyordu.

 
Eserlerinin hemen hemen hepsinde uzaklık-yakınlık tezatını kullanan ressam aynı zamanda derinlik algısını da izleyiciye hissettirerek, yapmış olduğu eserlere bir fotoğraf makinasından çıkmış hissiyatı kazandırır.

 
23 yaşındayken tamamlamış olduğu “Sea Coast” adlı yağlıboya tablosu ressamın tüm hünerlerini döktürdüğü bir tablo olmuştur.

 
Daha çok mavi ve gri renk tonlarının hakim olduğu tabloda göze çarpan ilk detay resmin solunda, kayanın arkasında denizi seyreden yolcu oluyor.

 

Elinde çıkısıyla hırçın denizin iyice kabarmasını ve bulutlardan anlaşılacağı üzere birazdan yağacak olan yağmurun yağmasını beklemekte.

 
Şiddetli rüzgar gemilerin yelkenlerini indirmeye zorlamış ve bu yapılması planlanan yolculuğun erteleneceğine dair bir işaret demekti.
Yolcunun biraz daha beklemesi gerekecekti anlaşılan. En azından denizin durulmasını, rüzgarın dinmesini bekleyecekti. Onun pek denizin durumuyla alakası yok gibi duruyor ama gemiler gibi o da yolcu ama engellerin bitimini “bekleyen bir yolcu.”

 
Resime iyice bakıldığında iki yelkenli geminin ortasında ve soldaki geminin arkasında ilk bakışta seçilemeyen iki gemi daha beliriyor. Uzaklıktan dolayı ressam silik birkaç fırça darbesiyle bunu gerçekleştirmiştir.

 
Aynı zamanda tabloyu enine ikiye katladığınızda üst tarafın ve alt tarafın kesin çizgilerle ayrıldığını gözlemliyoruz. Üst taraf tamamen gökyüzüne ait; alt taraf ise tamamen denize ait bir yerdir. Tıpkı Aivazovsky’nin hayatı gibi: Yarısı deniz, yarısı gökyüzü.

 
(Meraklılarına binaen tablo, şu anda Moskova’daki Tretyakov Galerisi’nde sergilenmektedir.)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.