Gündelik Hayat

Depozito Nedir? Depozito Ücreti Ne Kadardır? İlk bir

Depozito, bir eve taşınırken ev sahibinin kiracıdan istediği kiradan hariç olan tutara verilen isimdir. Kiracılar için oldukça büyük olan bu külfet, ev sahiplerinin veya emlakçıların çoğunlukla istediği bir bedeldir. Depozito bedeli, eve girerken verilir ve evden çıkınca ev sahibinden tekrar alınır. Depozito, kira sözleşmesinde kiracının bir hakkıdır. 

Depozito Ücreti Ne Kadardır? 

Depozito ücreti, genellikle kira bedeli ile aynıdır. Örneğin 1500 liralık bir evin depozito bedeli 1500 liradır. Bazen ev sahipleri veya emlakçılar bu bedeli kiranın iki katı kadar belirleyebilir. Bu, kira sözleşmesinde de yazar. Kiracı bu bedeli eve girdiğinde öder ve sözleşme bittiğinde ev sahibinden geri alır. 

Depozito Alma Koşulları

Depozito, ev sahiplerinin kiraladığı evinin zarar görmesini engellemek ya da zarar gördüğünde telafi etmek için önceden, peşin olarak aldığı paradır. Yani kiracının depozito ücretini geri alabilmesi için öncelikle evi aldığı gibi bırakması gerekir. Aksi halde kiracı, depozito bedelini geri alamaz. 

İlk ayın kirası peşin, nakliye, depozito ücreti ve emlakçı komisyonu derken bir eve çıkmanın maliyeti epey fazla oluyor. Örneğin 1500 TL değerindeki bir eve çıktığınızı varsayalım:

İlk Ayın Kirası: 1500 TL

Depozito Ücreti: 1500 TL 

Emlakçı Komisyonu: 1500 TL 

Nakliye: 500 TL 

TOPLAM: 5000 TL 

Bu ücrete doğalgaz, su ve elektriğin abone bedelinin dahil olmadığını düşünürseniz yeni bir eve çıkmak/taşınmak epey külfet. Yani asgari ücretle çalışan bir kişi, en az 3 maaşıyla bu ücreti karşılayabilecek. 

Not: Ev sahiplerinin depozito bedelini vermemek için türlü oyunlar oynaması, yan çizmesi, ufak bir şeyi depozitoyu bozan bir şey olarak göstermesi ve her çeşit şark kurnazlığına başvurması gibi olaylar çokça yaşanıyor. Ev sahibini de iyi seçmek gerekiyor. Hele öğrenciyseniz emlakçılardan uzak durun. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.