Hukuk

Dolaylı Temsil Nedir? Hukukta Dolaylı Temsil Ne Demek?

Temsil türleri; dolaylı temsil, doğrudan doğruya temsil, yetkili temsil, yetkisiz temsil olmak üzere 4’e ayrılır. Daha önceki yazılarımızda çeşitli hukuki terimlerden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “dolaylı temsil” kavramından söz edeceğiz. 

Dolaylı Temsil Nedir? Hukukta Dolaylı Temsil Kavramı 

Dolaylı temsilde, kendisine yetki tahsis edilmiş olan temsilci, yani mümessil, hukuki işlemi yaparken onu başkasının adına yapmakta olduğunu karşısındaki üçüncü kişilere söylemez. Bu nedenden dolayı da üçüncü kişi karşısındaki kimsenin bir başkasının temsilcisi olduğunu bilmez. Onun bu işlemi, bizzat kendisi için yaptığını zanneder. 

Bu temsil türünde yetkili temsilci hukuki işlemi başkası hesabına ancak kendi adına yaptığı içindir ki bu işlem işlemden kaynaklanan bütün hak ve borçlar doğrudan doğruya temsilciye ait olur. Temsilci bunları sonradan alacağın temliki ve borcun nakli işlemleriyle temsil olunana geçirir. Buna bir örnek vererek açıklık getirelim:

Samsun’da memur olan birisi Ankara’daki arkadaşına kendisine uygun bir ev kiralaması için temsil yetkisi vermiş olsun. Ankara’daki memur, bu yetkisine dayanarak bir kira sözleşmesi yapar ancak bunun kendisi için değil Samsun’daki arkadaşının adına yaptığını ev sahibine söylemezse, kira sözleşmesinden doğan hak ve borçlar, ezcümle kira konusu evin teslimini isteme hakkı ve kira bedelini ödeme borcu ilk planda kendisine geçer. Bu memur, sonradan söz konusu hak ve borcu temsil olunan, yani Samsun’dan Ankara’ya tayin olunan arkadaşına devreder ve kira sözleşmesinin hükümleri ancak bu andan itibaren temsil olunana ait olur. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.