Biyografi

Doran Acemoğlu Kimdir? Nerelidir? Ne İş Yapıyor?

Doran Acemoğlu, dünyaca ünlü Ermeni asıllı Türk ekonomist ve yazar. Aynı zamanda Amerikan vatandaşı olan Doran Acemoğlu’nun bugünlerde Türkiye’nin yeni ekonomi bakanı olacağı konuşuluyor. 

Ünlü ekonomist, 1967 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 1986 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun olan Acemoğlu, lisans eğitimini İngiltere’de bulunan York Üniversitesinde aldı. Master ve doktora eğitimini ise London School of Economics`te aldı. 1992 ile 1993 yılları arasında yine burada, London School of Economics’te, ders veren Doran Acemoğlu, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki MIT’de ders vermeye başladı. 

Doran Acemoğlu, 2000 senesinde profesörlüğe terfi etti. Acemoğlu’nun ilgi duyduğu alanların başında siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, gelir-ücret dengesi ve ekonomik büyüme gibi konular yer aldı. 

Doran Acemoğlu, aynı zamanda “Review of Economics and Statistics” ve “Journal of Economic Growth” dergilerinin yardımcı editörlüğü görevini yürütmektedir. 

Doran Acemoğlu`nun en önemli başarıları arasında 2005 senesinde John Bates Clark madalyası ile ödüllendirilmesi yer alıyor. John Bates Clark madalyası, iki yılda bir ekonomi alanında en büyük katkıyı yapan 40 yaşın altındaki bir bilim insanına verilmektedir. 

Doran Acemoğlu, dünyanın en çok alıntı yapılan 10 ekonomisti arasında gösteriliyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki  ABD’deki Massachusetts Institute of Technology’de ya da bilinen ismiyle MIT’de iktisat profesörü olan Acemoğlu, 2012 yılında Harvard Üniversitesi’nden James A. Robinson ile ortaklaşa kaleme aldığı Ulusların Düşüşü adlı kitabıyla geniş yankı uyandırdı. 

Acemoğlu, Roma İmparatorluğu’ndan Mayalara, Ortaçağ Venedik’inden günümüz Amerikasına uzanan geniş kapsamlı 15 yıllık araştırmaları sonucunda, demokratik kurumların varlığının ekonomik refaha ve düzeye etkisini ortaya koymuştu. 

Acemoğlu aynı zamanda 2013 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü çerçevesinde Sosyal Bilimler dalında ödüle layık görülmüştü.

Ulusların Düşüşü 

Why Nations Fail olarak İngilizcesi yayınlanan kitap daha sonra Türkçeye çevrilmiş ve Ulusların Düşüşü adını almıştı. Kitap özet olarak bir ülkenin gelişmiş sayılabilmesini iki kurala bağlıyor.

1. Güçlü bir merkezi teşkilat. Düzenli alınan vergi ve güçlü bir anayasal düzen.

2. Güçlü ve sömürgeci devlet şekli. Otoriter ve aynı zamanda ekonomik anlamda sağlam bir yapılanma.

Ermenistan’a da Çağrılmıştı 

Doran Acemoğlu ayrıca, Ermenistan’ın içinde bulunduğu ekonomik krizi atlatmak için Ermenistan Başbakanı Nikol Paşiyan tarafından ülkeye davet edilmişti. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.