Teknoloji

Ekşi Sözlük’te Nasıl Yazar Olunur? Yazar Olmak Ne Kadar Sürer?

Ekşi Sözlük’te nasıl yazar olunur, yazar olmak teknikleri nelerdir? Yazar olmak ne kadar süre. Daha önceki yazılarımızda Ekşi Sözlük ile ilgili olarak pek çok konuyu burada sizlerle paylaşmıştık. Bu yazımızda ise kısaca Ekşi Sözlük’te yazar olmaktan söz edeceğiz.

Ekşi Sözlük Hakkında

Bugün kamuoyuna yön veren, gündem değiştiren ya da gündem yaratabilen, milyonlarca insanın takip ettiği çok büyük bir platform olan Ekşi Sözlük, bundan 20 sene önce Sedat Kapanoğlu tarafından kurulmuş ve aradan geçen zamanda Ekşi Sözlük, Türkiye’nin en çok trafik alan web siteleri arasında yer almıştır. Bugün Alexa Türkiye verilerine göre Ekşi Sözlük Türkiye’nin en büyük 11. sitesidir.

Ekşi Sözlük’te Kaç Yazar Var

Konuyla ilgili olarak herhangi bir resmi açıklama olmazken sözlük yazar sayısının 50 binden fazla 100 binden az olduğun biliniyor. Her gün binlerce girdi, yüzlerce başlık açılan Ekşi Sözlük bu açıdan Türkiye’nin en interaktif sitelerinden biri. Asıl sorumuza dönelim. Ekşi Sözlük yazarı nasıl olunur?

Ekşi Sözlük’te Nasıl Yazar Olunur? Teknikler

Öncelikle Ekşi Sözlük’te yazar olmanın bir hilesi, hurdası, taklası yok. Yazılarınız yazacak ve onay bekleyeceksiniz mecbur. İş bu yazı ise yazar olmadan önceki yazıların nasıl yazılacağı ile ilgilidir.

1- Formata Hakim Olun

Ekşi Sözlük’ü diğer sitelerden ve sözlük platformlarından ayıran en temel özelliği belirli kurallar bütününün olmasıdır. Soru başlığa cevap entry girmek, daha önceden açılmış bir başlığın benzerini yeniden açmak, başlığa tanım girmemek gibi yüzlerce kural var. Önerimiz yazar olmadan önce Ekşi Sözlük’ü 1-2 ay boyunca okuyun. Yazarların ortalama nasıl bir yazım tekniği olduğunu kavrayın. Örneğin ‘12.05.2019 x-y maçı‘ gibi bir başlık hatalıdır. Neden çünkü Ekşi Sözlük kurallarına göre söz konusu başlık ‘12 mayıs 2019 x-y maçı‘ olarak açılmalıdır.

2- Siyasi Görüşlerinizi Belirten Yazılar Girmeyin

Çaylaklık süresince siyasi görüşünüzü belirten tanım ve entry girmeyin. Çiçek-böcek durumlardan söz edin. Ya da Edward Said’in post-kolonyalizm teorisine farklı bir bakış açısı getiren akademik tanımlar getirin. Entelektüel bir kimliğiniz olsun. Bu ‘kutsal bilgi kaynağı’ olan Ekşi Sözlük’e yazar olarak kabul edilmenizde önemli bir etken olacaktır.

3- Hakikat: Cinsiyeti Kadın, Yaşı Genç Yapın

Acı ama bilinen bir gerçek. Hatta 8 Mart’ta binlerce kadın çaylağı Ekşi Sözlük yazar yapmıştı. Cinsiyetinizi kadın olarak seçin ve yaşınızı da 20-25 arasında olduğunu belirtin. Bu iki etken yazarlık için önemli bir etken olacaktır.

4- Mailiniz Ciddi Olsun

Ekşi Sözlük’e kaydolurken verdiğiniz mailinizin kurumsal veya ciddi bir havası olsun. [email protected] gibi bir mail adresi yazarlığa kabul edilmenizde çok önemli bir etken olmasa bile siz yine de böyle yapın. En azından +1 öndesiniz.

5- Düzenli Aralıklarla Online Olun

Bir entry girip iki hafta girmemezlik yapmayın; bir entry girin daha sonra ertesi gün iki entry daha girin ve siteye daha fazla giriş yapın. Login yaptığınız sürece çaylak yazar sırasında bekleyenler listesinde aşağılara doğru ineceksiniz.

Bilinmesi Gerekenler

Yazar olma süresi en kısa 3 aydan başlıyor. Bunun en uzunu ise 3-4 hatta 5 yıla kadar çıkabiliyor. Bir Miğferdibi olmadığı sürece bu yazılanlar ve dışında herhangi bir şey yapmazsanız yazar olamazsınız. Birkaç terminoloji;

  • Suser: Yazar, ‘sözlük user’ kelimelerinin birleşmesidir.
  • Entry: Girdi, bir başlıktaki herhangi bir yazı.
  • Çaylak: Yazarlığı onay bekleyen kişi.
  • Aramaya İnanmak: Konunun daha önce açılıp açılmadığını kontrol etmek.
  • Soru Başlığa Cevap Entry Girmek: Soru sorulan bir başlığa tanım ve açıklama yapmadan sadece cevap entry girmek.
  • Nick: Kullanıcı adı.
  • Hede: Durum, şey.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.