Eleştiri

Ekşi Sözlükteki Linç Kültürü ve Ekşi Mağdurları

Ekşi Sözlük, kurulduğu günden bu yana farklı kullanıcı tipinden insanları bir arada barındıran platform olmasının yanı sıra dönem dönem gündem belirleme gücünü elinde bulunduran bir mecra haline gelmiştir. 50 binin üzerindeki yazar sayısı ve milyonlarca konu ve insan hakkındaki açılmış başlıklarda yine milyonlarca görüş ve fikir var. Kimi zaman bu fikir ve görüşler, sınırlarını aşarak bazılarının tepkisine neden olabiliyor. Ekşi Sözlükteki en çok tepki çeken noktalardan biri de sözlüğün doğası gereği “linç” kültürünün fazlasıyla egemen olması. Kişiler, konular ve gelişmeler, burada yeterince eleştiriliyor, yeterince dibe sokuluyor ve yeterince haksız eleştirilere maruz bırakılıyor. Bu konuda pek çok önemli durum ve gelişme yaşandı. Bunlardandır yakın zamanda gerçekleşen ve çoğu kişinin haberdar olduğu vakalar Fatih Altaylı ve Ertuğrul Özkök’ün köşesine taşıdığı yazılar ve Zaytung’un Ekşi Sözlüğü hedef alan ironik paylaşımı.

Zaytung, Twitter’dan paylaştığı bir gönderide 13 Ocak 2018’de oynanan Tottenham-Everton maçında, Cenk Tosun’un ilk onbir başladığı maç, teknik direktörün Cenk Tosun hakkındaki kararı Ekşi Sözlükteki söz konusu başlıkları okuduktan sonra karar vereceğine dair ironik bir paylaşımda bulundu.

Paylaşım, Ekşi Sözlük’te bazı yazarlar tarafından haklı bulunsa da Ekşi yazarları için durum şimdilik ciddiye alınacak kadar önemli değil.

Ekşi Sözlük hiçbir şeyi beğenmeme timinden rahatsız olan gazeteci Ertuğrul Özkök ve Fatih Altaylı’nın yazılarında da bu durum fazlasıyla dile getirilmiş durumda.

Altaylı, son yazılarında, 13 ve 14 Ocak 2018 tarihli yazısında Ekşi Sözlüğü köşesine taşımıştı. Yine aynı şekilde Ertuğrul Özkök de durumdan rahatsızlığını ifade etmişti.

Arslanlar Konağı skandalı ve Sabire Meltem Banko gibi konularda Ekşi yönetimi, içeriklere iznin mahkeme kararıyla erişime engellendiğini başlıkların ilk entrysinde belirtmişti. Böylesine büyük bir medya aracının son zamanlarda böyle şeylerle gündeme geliyor olması da bir hayli ilginç.

Zira Ekşi Sözlük yazarlarının daha doğrusu Ekşi Sözlüğün temel özelliklerinden biri de budur: Gerçej ismin engellenmesi, üçüncü kişilere karşı korunması.

Fatih Altaylı ve Ertuğrul Özkök’ün de üzerinde ısrarla durduğu şey bu. Cesaretiniz varsa karşıma çıkın söyleyin minvalindeki açıklaması ile Sözlüğün formatının dışına çıkmasını isteyen Altaylı’ya yazarların cevabı da aynı dilden oluyor.

Linç Kültürü

Ekşi Sözlüğü takip eden ve en azından içeriğini ve özelliğini bilenler bilir ki Ekşi Sözlük, çok az şeyin beğenildiği, yazarların ortalama eğitim seviyesinden üstte olduğu bir yer. Bu kadar eleştiri almasının nedeni de kaliteli ve nitelikli insanlardan gelen fakat bazen yersiz olan temelli eleştiriler.

Vurun daha ölmedi, vurun hala kımıldıyor, let the begin linç gibi bakınızlarla bu kültür tescillenmiş durumda. Mesela isminin geçmesi dahi linç için yeterli sebep olanlardan bahsedelim. Mesela Recep İvedik, mesela Meltem Banko, mesela Erdoğan, mesela Metro Turizm, mesela Arda Turan, mesela Pınar markası.

Linç, ezelden beri Ekşi’nin doğasında olan bir şey. Linç kültürünün engellenmesi için evvela Ekşi’nin kapanması gerekir. Bu da büyük bir sansür örneğidir. Sırf isimleri gizli eleştiri yapıyorlar diye neden bu kadar faydalı bir mecra kapansın ki?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.