Osmanlı Tarihi

Elçiler Konferansı Nedir?

Elçiler Konferansı, 12 ada (Ege Adaları) meselesini ilgilendirmesi bakımından önem taşımaktadır. Peki Elçiler Konferansı nedir? KPSS konuları arasında yer alan ve XX. Yüzyılda Osmanlı Devleti ünitesinde bulunan Elçiler Konferansı hakkında kısaca bilgi. 

Konferansın Öncesi&Sonrası 

İtalya’nın 1912 Uşi Antlaşması çerçevesinde geçici olarak aldığı 12 ada, Osmanlı Devleti’nin ve Türkiye’nin uzun yıllar üzerinde durduğu fakat çözemediği dış politik hamleleri arasında olmuştur. Osmanlı Devleti 12 adayı 1912 Uşi Antlaşması ile İtalya’ya bırakmış fakat İtalyanlardan bu adaları bir daha alamamıştır. 1947 yılına kadar 12 adayı elinde bulunduran İtalya, Birleşmiş Milletler kararı çerçevesinde buraları Yunanistan’a bırakmak zorunda kalmıştır. Hem Osmanlı Devleti hem de Türkiye Cumhuriyeti için son derece önemli olan bu bölgeler, Birinci Balkan Savaşında Yunanistan tarafından (Gökçeada ve Bozcaada hariç) işgal edilmiştir. 

İtalya ve Yunanistan’ın işgaline uğrayan ve hukuken Osmanlı Devleti’ne bağlı bulunan Ege Adaları konusunda söz konusu antlaşmalarda herhangi bir hüküm yoktu. Bu konu ile İngiltere’de toplanan Elçiler Konferansı ilgileniyordu. Konferansta şu yönde kararlar alındı:

1. Meis Adası haricinde İtalya’nın işgal ettiği adalar İtalya’ya;

2. İmroz ve Bozcaada Osmanlı Devleti’ne;

3. Yunanistan’ın işgal ettiği adalar ise Yunanistan’a kalacak. 

Fakat konferansta alınan kararların hukuki bir değer kazanabilmesi için hem İtalya hem de Yunanistan’ın Osmanlı Devleti ile ayrı ayrı bir antlaşma yapması gerekiyordu. Bu antlaşmalar imzalanamadan Birinci Dünya Savaşı patlak vermiştir. 

Kısaca Elçiler Konferansı ve bu konferans hakkında bilinmesi gerekenler bunlardır. Hepsi ve daha fazlası için Osmanlı Tarihi kategorisine bakınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.