Deyimler ve Atasözleri

Ele Verir Talkını Kendi Yutar Salkımı Ne Demek?

Ele verir talkını kendi yutar salkımı ne demek? Ele verir talkını kendi yutar salkımı deyimi ne anlama geliyor? Ele verir talkını kendi yutar salkımı deyimindeki talkın kelimesi yanlış mı? Bu yazımızda kısaca ele verir talkını kendi yutar salkımı deyiminden söz edeceğiz. 

Ele Verir Talkını Kendi Yutar Salkımı Ne Demek? 

Bir başkasına herhangi bir konuda yapmaması ve kaçınması yönünde görüş bildiren, nasihat veren kişilerin o konuda söylemlerinden farklı olarak işi kendisinin yapmasına denir. 

Deyimde geçen kelimelere tek tek, anlamlarına bakalım. 

El: Yabancı 

Vermek: Burada mecaz olmayan tek kelime. 

Talkın: “telkin” bir başkasına öğüt ve tavsiye verme, başkası için kendi görüşünü sunma

Yutmak: Yemek, işlemek ve yapmak anlamına gelir. 

Salkım: Talkın veren kişi tarafından bir başkasının yapmaması istenen fakat talkın veren kişi tarafından yapılan eylem, söz veya davranış. 

Türkçemizdeki “sen benim dediğimi yap; yaptığımı yapma” sözüyle de aşağı yukarı aynı anlamlara gelen “ele verir talkını kendi yutar salkımı” deyimi, esasen insanların bir başkasına nasihat verirken bu nasihatlarında samimi olmadıklarını ifade eder. 

Mesela bu deyimi hikayeleştirecek olsak muhtemelen şöyle bir senaryo ortaya çıkar. 

Üzüm salkımlarının bahçeden dışarı sarktığı köyün dışındaki bahçeye dadanan çocukları gören köyün muhtarı, çocukları yanına çeker ve bunun haram olduğunu, zira üzümün bu hale gelmesinde kendilerinin payı olmadığını söyler. Çocuklar da muhtarı haklı bularak üzümleri yere bırakır ve giderler. Muhtarın aklı da morarmaya başlayan üzümlerde kalır. İçinde “aman, zaten aldılar, bıraktılar, ben almadım ki” der bahçedeki üzümleri birer birer yemeye başlar. Azarladığı çocuklardan biri de muhtarı uzaktan izliyordur. Muhtarın üzümlere bu sefer kendisinin dadandığını görünce:

“Ele verir talkını kendi yutar salkımı” 

der. Ve böylece deyimin hikayesi oluşur. Aslında deyim, toplumda iyi ve ahlaklı veya dürüst olarak görülen ve öyle bilinen insanların ne kadar “doğru dürüst” konuştuğunu düşünür fakat söylemler icraata gelince gerçekleşmez. Sonuçta insanda bir nefs ve irade var. İnsanı diğer insanlardan ayıran da budur: İrade. 

Ele verir talkını kendi yutar salkımı deyiminin kısaca özeti, anlamı, hikayesi budur. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.