Deyimler ve Atasözleri

Eski Çamlar Bardak Oldu Ne Demek?

Eski çamlar bardak oldu ne demek? Eski çamlar bardak oldu deyiminin anlamı nedir? Eski çamlar bardak oldu deyiminde anlatılmak istenen nedir? Anlamı ve hikayesi ile eski çamlar bardak oldu. 

Eski çamlar bardak oldu deyiminin hikayesi şöyledir: 

Orman köylerinde “çam” ağaçlarından tek parça yapılan ve bardak denilen su kaplarına dayanır. Suyu çok soğuk tutan ve güzel kokulu bu bardakların yapıldığı bir köye, askerliğini yapıp dönen delikanlı, ormanlardaki eski büyük çam ağaçlarını göremeyince babasına nedenini sormuş:

– Oğlum, demiş babası, o senin sorduğun eski çamlar bardak oldu. Be yapalım, köyümüze gelir getiren çam kerestesi ile çam bardaktır. 

Sen askerdeyken yolladığımız harçlıklar hep bu bardaklarin parasıydı. 

Deyimin hikayesi bu şekilde. Peki ne anlama gelir, günümüzde hangi anlamları karşılar? 

Eski çamlar bardak oldu, devir değişti; zaman da değişti anlamındadır. Eski çamlar değişti, çam hallerinden eser kalmadı anlamındadır. 

Aynı zamanda bu deyim, kişiliği değişen ve ”zamanın ağır topları” olan kişiler için de kullanılır. Çam, değişmez ve önem arz eden bir karakteri temsil ederken bardak, ona göre biraz daha yumuşak kalır. Eski şeylerin veya eski insanların da zamanla değişebileceğini, zamana veya devre uyabileceğini anlatır.

Öte yandan deyimde anlatılmak istenen mesajların başında eskiden hiç de masum olmayan insanların geçmişlerine bakmadan bugün başkalarına akıl, nasihat, öğüt vermeye kalkışmasının ”gülünç” olmasıdır. Eski çamlar bardak oldu derken, geçmişi hatalarla dolu olan birinin sadece bugün başkasına verdiği öğütlere bakarsanız iki kişi arasında dağlar kadar fark olduğunu görürsünüz. ”Dün neydin bugün ne oldun” mesajı burada verilmek istenen ana düşüncelerden biridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.