Siyaset

Etnik Milliyetçilik Sorunsalı

Etnik milliyetçilik ve ırkçılık bir ülkede popülerse o ülkenin kültürel anlamda gelişmesi imkansızdır. Saf bir ırk meydana getirmek imkansızdır. Etnik köken ayrımcılığı yapmak, kitleleri yalnızlaştırır ve toplum kendi iç dinamiklerini yenileyemez duruma gelir.

Hitler’in İkinci Dünya Savaşı’nda yapmak istediği ise tam olarak saf bir Alman ırkı yaratmaktı. Bunun için de ülkede yer alan azınlıkların, meşru olmayan çerçevelerde tasfiyesi ve sindirilmesi gerekiyordu. Bu süreç içerisinde pek çok olumsuz ve hatırlanmak istenmeyen insanlık suçları işlendi. Almanya örneğinin daha küçük ya da daha büyük örneklerini ülkemizde de görmekte olduğumuzu üzülerek söylemeliyim.

Türkiye sadece Türk ırkına ait topraklar değil. Bu ülkede asırlar boyunca süren, birbirine komşu halde yaşayan değişik inanç ve kavimden insanların kardeşliği yatıyor. Anadolu toprakları hepsi birbirinden farklı kültürlerin aynı potada eridiği bir kompozisyondur.

 

Kültürlerin bu denli farklı oluşu, modern toplumun saplantılı hastalıklarından, ırkçılığı ve etnik ayrımcılığın sönmeye başlayan közlerinin yeniden alevlenmesine sebebiyet verdi. Daha da acı olan ise bu farkları bahane eden insanlar kendi davalarını meşru kılacak argümanları kolay üretecek seviyeye geldiler. Bu yoldaki en büyük destek, tarihsel sebeplerden gelmekteydi. Örneğin Türk, Kürdü tarihiyle eleştiriyor, Kürt de Türkü geçmişte yaptıklarıyla. Doğru veya yanlış, geçerli ya da geçersiz her tür sav, tarihle harmanlanarak gerekçelendiriliyor ve bu yöntem ülkemizde inanılmaz derecede işe yarıyor.

Kardeş olalım, etnik ayrımcılık yapmayalım, güzel geçinelim gibi iyi temennilerde bulunup, Pollyannacı olmak istemiyorum. Tek istediğim her türlü duygu, düşünce veya ideolojisini içinde yaşayan, propaganda amacı gütmeden düşüncelerini paylaşan, sevgiden ziyade saygının ön planda tutulduğu bir toplumdur.

Ne yazık ki ülkemizdeki bazı siyasiler, bilerek ya da bilmeyerek; kasıtlı ya da kasıtsız bu ayrımlardan alkış topluyor, oy kazanıyor ya da rant elde ediyor. Evet siyaset çirkin ve bazen ahlaksız bir öğreti fakat önümüzde olan bu gerçeği görmezden gelemeyiz. Gelmemeliyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.