Düşünce

Evrensellik Nedir? Evrensel Olmak Neden Önemlidir?

Evrensellik, ya da evrensel olma. Kişilerin ya da milletlerin sahip olduğu değer, yargı ve tutumlarının ülke sınırları içersinde kalmayıp evrensel bir anlama kavuşmasıdır. Evrensellik, sadece ülke sınırları içerisinde sahip olunan özellikler değil ülke sınırlarının ötesinde de belirli bir birikim taşımaktır.

Dünya üzerinde tarihe damga vuran devletlerin ya da medeniyetlerin hemen hemen hepsinin tek bir ortak özelliği var: Evrensel kültüre katkıda bulunmaları. Evrensel kültüre katlıda bulunmayan devletlerin, ömürlerinin uzun olmadığı ya da diğer devletler tarafından bilinirliğinin az olduğu bilinen bir gerçek. Dünyada söz sahibi bir ülke olmak için evrenselliğe katkıda bulunmak gerekir. Zira bir ülke, her ne kadar ülke sınırları içerisinde başarılı olsa, ekonomisi güçlü, askeriyesi sağlam olsa ama evrensel kültüre herhangi bir katkıda bulunmasa, o ülkenin kalıcılığından ya da kuşaklar boyunca etkisini devam ettirmesinden söz etmek çok da mümkün değil. Mesela Moğollar. Hüküm sürdükleri yıllar boyunca, ekonomileri ve askeriyesi devrin ötesinde bir güce sahip olan Moğollar, medeniyet düşmanı olarak da bilinirlerdi. Moğollar’ın günümüzde bir etkisinden ya da evrenselliğe herhangi bir katkısından bahsedebilir miyiz?

Mesela Amerika’yı örnek verelim. Kuruluşu 18. yüzyıla dayanan Amerika’nın insanlığa ve evrenselliğe katkısı inkar edilemez. Ya da İran. Fars kültüründen gerek Türkler gerekse Araplar uzun yıllar boyunca etkilendi.

Mesela İngilizler. Her ne kadar farklı yönleri ile bilinseler de İngilizler dünyada bir ekol olmayı başarmıştır. Yine aynı şekilde Fransızlar da.

Türkler örneğin. Dünyada pek çok şeyin kurucusu, yıkıcısı olmuşlardır. Gerek kendi yetiştirdiği bilim insanları ile gerekse (vakti zamanında) bilime verdiği önemle adından sıkça söz ettirmiş bir milletiz.

Evrensellik böyle bir şey. Evrensel olmak için belirli bir düzeyde bilgili olmak da gerekir. Bilgili, deneyimli ve belirli bir tarihe sahip olmak gerekir. Evrensel olmanın en önemli şartı budur. İlk önce kendi kültürel sürecini tamamlamak lazımdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.