Gündem

Facebook’ta Bff Kelimesinin Aslı Var mı? Hesabın Güvenli Olduğu Bilgisi Gerçek mi?

Son günlerde Facebook’ta bir BFF dalgası sürüp gidiyor. Peki nedir bu BFF? Facebook’ta neredeyse bunu yazmayan sayfa yok. Türkiye’de 80 milyon kişinin hesabı çalınmış da hesabın güvende olduğunu anlamak için yoruma BFF yazacakmışsın da eğer yeşil renk olursa hesabın güvendeymiş de yeşil değilse hemen şifre değiştirmeniz gerekiyormuş da bir sürü ıvır zıvır. 

Özet geçeyim, bu BFF muhabbeti tamamen yalan. Hiçbir aslı da yok. BFF, sadece bir kısaltmadır. Best Friend Forever yani sonsuza kadar en iyi arkadaş cümlesinin kısaltılmışıdır. 

Yorumda BFF’nin yeşil gözükme sebebi ise Facebook eklentilerinde olan bazı kelimelerin renkli olmasıdır. Teşekkürler, tebrikler, hayırlı olsun gibi yorumlar da tıpkı BFF kelimesi gibi renkli görünmektedir. 

Sayfa etkileşimini artırmak isteyen uyanık sayfalar da bunu fırsat bilip açıklamaya “son dakika”, “büyük şok”, herkesi ilgilendiriyor” gibi farklı ve de sansasyonel açıklamalarla kullanıcıların dikkatini çekmeye çalışıyor. 

Halbuki kimse sormamış “bu BFF nedir” diye. Google’da arama yapıldığında, her şey karşınıza çıkıyor; neden yanlış olduğu, aslı var mı yok mu? 

BFF kelimesi, tamamen uydurma bir kelimedir. Tekrar hatırlatmakta fayda var: BFF kelimesinin hiçbir aslı yoktur. Yani siz oraya BFF yazıp yeşil gördüğünüzde hesabınızın güvenlikli olduğunu sanmayın. Bu sadece Facebook’un kendi uygulamasında olan bir şey. 

Facebook: Veresiye Kabul Edilir

 

Google Chrome, Opera ya da başka bir tarayıcı üzerinden aynı şekilde yorum yaptığınız zaman yeşil renginin çalışmadığını görürsünüz. Bunun sebebi ise eklentinin sadece Facebook’un kendi uygulamasında çalışıyor olmasıdır. 

Acaba Mark Zuckerberg, bu yorumları görse neresiyle güler? 40k yorum yapılan sayfalar var. Kırk bin kişi, buna inanıp yorum yapmış ve hesabının güvenli olduğunu düşünmüş. 

Ne kadar araştırmaya karşı bir millet olduğumuz da yine bu örnekle pekiştirilmiş oldu. Her şeye anlamamak gerekiyor. Bir de olaya şöyle bakmak gerekir. Buna inanan Çiftlik Banka da inanır, telefondan para isteyen savcıya da inanır, Jet Fadıl’a inanır. Kolay kanmayın; araştırın. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.