Gündem

Flakka Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı? Zombiye Dönüştürdüğü Gerçek mi?

Son günlerde içenlerin “zombi” olduğu iddia edilen flakka adında bir maddenin sosyal medyada video ve görselleri paylaşılmaya başladı. Güney Amerika ülkelerinden tüm dünyaya yayılan flakka nedir? Flakka hangi maddelerin birleşimiyle oluşuyor. Tüm yönleriyle flakka.

Flakka Nedir?

Amfetamin gibi uyarıcılarla benzer özellikler taşıyan flakka, birtakım fiziksel ve ruhsal değişimlere ve tahribatlara yol açabiliyor. Flakka’nın resmî adı “Sentetik Katinon”. Halk arasında bilinen ismiyle Banyo tuzu veya Molly. Flakka içinde birtakım öforik uyarıcılar içeriyor ve bu uyarıcılar fiziksel ve zihinsel sorunlara neden oluyor.

İlk neslin başlıca bileşenleri metilon ve mefedron olan bu uyarıcılara, alpha-pvp (gravel) ve metamfetamin ve / veya klonazepam katkılı yeni bir nesil de katıldı. (a-mdpv, g-mdpv) işte buna da genellikle flakka / flocka deniyor. “Bath Salths” olarak bilinen ilk nesle göre çok daha güçlü bir etkisi var.

Nasıl Kullanılıyor? Etki Süresi Ne Kadar?

Flakka’nın etkisi, kullanımdan 15 dakika sonra başlıyor ve etki 4-6 saat arası sürebiliyor. Solunumla, içilerek ya da çiğnenerek veya kana doğrudan karıştırılarak kullanılabilen Flakka’nın ölçümlenen en uzun süreli etkisi 8 saat sürmüştür.

Nerelerde Satılır?

Banyo tuzları adı altında eskiden tezgahlarda satılan Flakka’nın temel yapı taşı olan madde şimdilerde tezgahlarda bulunmuyor. Amerika’da 2012 yılında “geniş spektrumlu olarak” yasaklandı. Şimdilerde bilinen kesin bir formülü olmayan Flakka, yapısı itibariyle bir kokteyl olmasından dolayı maddeleri internet üzerinden alınabiliyor.

Bonzai gibi Türkiye’ye girişi öncelere dayanmayan Flakka da özellikle gençler arasında yoğun ilgi görüyor. Yeni imajı adı altında satılan ürünün bonzaiden kat kat daha fazla zararlı olduğu biliniyor.

 

Bath salts.

Flakka Zombiye Çeviriyor Mu?

Son günlerde adı geçen yerlerde zombiye çevirdiği iddia edilen Flakka’nın gerçekte öyle bir uyuşturucu maddesi değil. Fakat yan etkileri sırasında şu şekilde iki farklı durum ortaya çıkıyor.

Delirum: Maddenin ileri boyutlarında yan etki olarak halüsinasyon, acıya duyarsızlık ve hiper saldırganlık raddeleri ortaya çıkıyor.

Cannibalism: Bilimsel olarak insan eti yeme etkileri, Flakka’ya sosyal medya tarafından atfedilmiş ama bu bilimsel gerçekliğin kanıtlanmış bir tarafı henüz yok.

Kullanım Yaygınlığı

Maddenin Türkiye’de kullanımına henüz rastlanmadı. Avrupa’da 600’den fazla internet sitesi, ürünün satışını yapmakta. Amerika’da ise sentetik, banyo tuzu gibi ürünlerin Flakka yapımı için kullanıldığı tespit edilmiş durumda.

Sigaranın içine de yerleştirilebilen ve içerdiği ağır maddelere rağmen belli olmayan Flakka, Türkiye ve Türkiye’deki gençler için büyük risk oluşturuyor.

Zombiye dönüşme, cennetin bileti gibi kamufle sözlerle kendisine olan ilgiyi daha da cazip hale getiren Flakka’nın bonzai batağı gibi bir batağa dönüşmesi, yeni bir madde krizini ortaya çıkarabilir.

Sokak satıcılarına, bu işin ticaretini yapanlara kulak asmamakta fayda var. Zira kendi çocuğunuz ve arkadaşınız ya da yakınınız bu batağa bilinçli ya da bilinçsiz bulaşabilir.

Adli Tıp, bu konuda oldukça temkinli. Bonzai ve yeni nesil maddeler için takibi sıkı tutuyor. Kısaca Psiko-aktif maddeler Adli Tıbbın radarında.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.