Spor

Futbolda Birinci İkinci ve Üçüncü Bölge Nedir?

Futbolda 1. 2. ve 3. bölge nedir? Futbolda bölgeler nasıl belirlenir? Bölgeler hangi mevkiye ait? İşte kısaca futbolda bölgeler. 

1. Bölge 

 

Birinci bölge, hücum yönüne göre sahanın solunda yer alan bölgeye denir. Defansın yer aldığı bölge, atak yapan takımım birinci bölgesiyken karşı takımın üçüncü bölgesidir. 

2. Bölge 

Sahanın tam ortasında yer alan bölgeye ikinci bölge adı verilir. Orta sahanın bir diğer ismi olan 2. bölge, futbolcuların en kalabalık olduğu bölgedir. Burada kazanılan toplar ve kaybedilen toplar ciddi tehlike yaratabilir. 

3. Bölge

Atak yapan takım için gol atılacak kalenin olduğu bölüm veya hücum yönüne göre sahanın en sağ kısmı 3. bölge olarak adlandırılır. Bu alanda atak yapan takım, gol bulmaya çalışırken diğer takım da defans yapar ve kalesini gole kapatmaya çalışır.

Yukarıdaki resimde 4-2-3-1 taktiği ile oynayan bir futbol takımının sahadaki dağılımı yer almaktadır. Bu resimde görülen:

  • 1,2,3,4 ve 5: Birinci Bölge
  • 6,7,8,9 ve 10: İkinci Bölge
  • 11: Üçüncü Bölge’de görev yapmaktadır.

Futbolda mevzu bahis bu bölgelerin net bir sınırı yoktur. Zoraki bir sınır belirlememiz gerekirse;

1. Bölge: Ceza sahası yayının 101-15 metre ilerisi

2. Bölge: Orta saha yaylarının 10115 metre ilerisi ve gerisi

3. Bölge:  Ceza sahası yayının 101-15 metre ilerisi

Futbolda bu bölgeler, spikerler tarafından sıkça dile getirilir. Özellikle Ömer Üründül terminolojisinde bu terimi sıkça duymak mümkün. Birinci bölge, ikinci bölge ve üçüncü bölge kaba tabirle defans ve orta sahadır. Bölge isminin verilmesinde ise defans bölgesinin her iki takım için de geçerli olmasıdır.

1. Bölgede görev alan oyunculara ”defans” oyuncuları; 2. bölgede görev alan oyunculara orta saha oyuncusu; 3. bölgede oynayan futbolculara da ”forvet” oyuncuları ismi verilmektedir.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.