Spor

Futbolda Mevkiler Nelerdir? Mevki Adları Nedir? Mevkilerin Kısaltmaları Nelerdir?

Futbolda mevkiler nelerdir? Mevki adları nedir? Futbol, günümüzün en çok rağbet gören spor branşlarından biri. Dünya üzerinde milyonlarca kişi, bu sporu takip ediyor. Futbolla ilgili pek çok terimi daha önce buradan yazmıştık. Futbolda Aut nedir? Futbolda Degaj nedir? Bek nedir? Gibi yazıları okuyabilirsiniz. Bu yazımızda kısaca futbolda mevkilerden bahsedeceğiz. Futbolda mevkilerin isimleri nelerdir? Hangi mevkiler hangi bölüme ait?

Futbolda genel hatlarıyla üç mevki bulunuyor. Bu mevkiler kısaca;

1. Defans
2. Orta Saha
3. Forvet

Fakat bu üç mevkiye kaleciyi de ekleyenler var. Söz konusu bu mevkiler kendi içlerinde de bölümlere ayrılıyor. İlk önce defanstan başlayalım.

Defans

 

Futbolda diğer mevkilere göre daha geride olan ve rakibin kaleye gol atmasını engellemeye çalışan bir setten oluşan defans, daha çok bir ”blok” şeklinde sahaya dizilir. Defanslar üçlü, dörtlü, ve beşli olarak dizilebilir. Defansı oluşturan oyuncular; bekler ve stoperler olmak üzere ikiye ayrılır.

Bekler: Defans bloğunun sağında veya solunda görev yapan ve takım ileri çıktığında hücuma destek veren; takım geri çekilince defansa yardım eden oyunculardır. Sağ bek ve sol bek olarak ikiye ayrılırlar.

Stoperler: Defans bloğunun tam ortasında yer alan ve rakibi durdurmak, gol atmasını engellemek gibi ”defansif” görevleri olan futbolculara denir. Zoraki bir ayrım yapacak olursak sağ stoper ve sol stoper olmak üzere ikiye ayırabiliriz.

Orta Saha

Futbolda sahanın tam ortasında görev yapan ve topu defans bölgesinden alıp atak yönüne göre ileriye, üçüncü bölgeye taşımakla görevli olan futbolcuların yer aldığı bölgeye denir. Orta saha oyuncuları; kanat, göbek, defansif orta saha ve ofansif orta saha olmak üzere dörde ayrılır.

Kanat: Orta sahada, taç çizgisine yakın bölgelerde görev alan futbolculara verilen isimdir. Sağ kanat ve sol kanat olmak üzere iki ayrılırlar. Temel görevleri topu bulunduğu bölgelerden orta yapmak ve içeri kat edip pas vermek suretiyle skora katkı yapmaktır.

Göbek: Orta sahada tam ortada görev alan futbolculara denir. Defanstan aldıkları topları ileri taşırlar. Orta sahada pas trafiğini düzenler. Genelde 8 numara giyerler.

Defansif Orta Saha Oyuncusu: Bir diğer ifadeyle ön libero. Defans hattının hemen önünde görev alan futbolculara denir. Galatasaray’da Fernando, Fenerbahçe’de Mehmet Topal defansif orta sohu oyuncularıdır.

Ofansif Orta Saha Oyuncuları: Forvetlerin hemen arkasında görev alan oyunculardır. Second Striker olarak da adlandırılırlar. Wesley Sneijder ve Alex akla gelen ilk ofansif orta daha oyunculardır.

Forvet

Gizli forvet, kanat forvet ve merkez forvet oyuncularının görev aldığı, atak yapan takım için golün atılması gereken kalenin yer aldığı mevkiye denir. Burada görev alan futbolcular pek çok alt dala ayrılabiliyor. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür.

Merkez Forvet: Bir diğer ismiyle santrafor. Forvet hattının tam ortasında görev alan oyunculara denir. Top sürme veya çalım atıp rakibi ekarte etme gibi özellikleri olmayan bu oyuncuların son vuruşu oldukça güçlü olmalıdır.

Kanat Forvet: 4-3-3 gibi oyun kurgularında forvet üçlüsünün sağında veya solunda görev alan futbolculara denir. Liverpool’da Sadio Mane ve Firmino gibi isimler kanat forvet olarak kabul edilebilir. Kanat forvetler, kanat oyuncuları gibi oynarlar ve skora doğrudan katkı sağlamayı amaçlarlar. Barselona’da bir dönem forma giyen Sanchez ve Pedro gibi isimler ve eski Fenerbahçe oyuncusu Nani de bir kanat forvet oyuncusudur.

Gizli Forvet: Doğrudan forvet oyuncusu olmayan bu oyuncular bir 10 numara gibi oynarlar. Topa hamleleri genellikle orta saha desteklidir.

Mevki Kısaltmaları

Mevkilerin Türkçe ve İngilizce olarak kısaltmaları vardır. Bunlar genellikle futbol oyunlarında sıkça karşımıza çıkar. Bunları iki ayrı kategoride sıralamak mümkün.

Türkçe 

  • SĞB: Sağ Bek
  • SLB: Sol Bek
  • STP: Stoper
  • DOS: Defansif Orta Saha
  • OOS: Ofansif Orta Saha 
  • GÖ: Göbek
  • SĞK: Sağ Kanat
  • SLK: Sol Kanat
  • SF: Fovet

İngilizce 

  • CB: Stoper
  • LB: Sol Bek
  • RB: Sağ Bek
  • DMF: Defansif Orta Saha
  • AMF: Ofansif Orta Saha
  • MF: Orta Saha
  • WF: Kanat Forvet
  • CF: Merkez Fovet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.