Spor

Futbolda Yan Hakem, Orta Hakem ve Dördüncü Hakem Nedir?

Futbolda yan hakem ve orta hakem nedir, görevleri nelerdir? Daha önceki yazılarımızda çeşitli futbol terimlerinden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “orta hakem”, “yan hakem” ve 4. hakem kavramlarından söz edeceğiz.

Yan Hakem Nedir?

Sahanın sağ ve solunda görev yapan ve asıl görevi ofsaytı belirlemek olan hakemlerdir. Yan hakemler, hücum yönünün sağında, sahada taç çizgisinin hemen bitişiğinde görev alırlar. Hücum eden takımın en ileride görev yapan oyuncuyu takip ederler ve bu sayede ofsaytı belirlerler. Pozisyonun ofsayt olması halinde bayrağını kaldırarak orta hakemi uyarır ve oyunun durmasını, ofsayttan doğan en direkt serbest vuruşun kullanılmasını sağlarlar. Bulunduğu bölgede uyarı, sarı kart veya kırmızı kart gerektirecek bir pozisyonda da yine hakemi uyarırlar.

Orta Hakem Nedir?

Sahanın ortasında görev yapan hakemlere denir. Sahanın içinde topun olduğu alanı takip ederek hücum eden takımla birlikte koşan ve maç içindeki pozisyonlarla ilgili inisiyatif hakkı bulunan orta hakemler, maçtaki en yetkili hakemdir. Uyarı, sarı kart veya kırmızı kartını pozisyona göre belirlerler. Maç sonunda ise bir rapor hazırlayıp bu raporu hakem kuruluna iletirler. Orta hakemler, VAR’ın uygulanmaya başlaması ile VAR hakeminden de destek alabilir, VAR odasından bir uyarı gelmesi halinde oyunu durdurup pozisyonu tekrar izler. Yanıldığı veya yanlış karar verdiği bir pozisyonda kararını değiştirebilir. Ancak maç içindeki birçok pozisyonun inisiyatifi kendisindedir.

Dördüncü Hakem

Yedek kulübeleri ve tünel girişi arasında, sahanın dışında görev yapan hakemlerdir. Uzatma dakikaları, giren çıkan oyuncuların takibi, teknik direktörler ve yedek kulübesi arasındaki çıkan arbedenin cezası gibi konularda orta hakeme yardımcı olur. Kart gösterme yetkisi yoktur. Diğer hakemlerden farklı renkte bir forma giyer.

VAR Hakemi

İki yıldır uygulanmaya başlayan VAR sistemi ile hayatımıza giren hakemdir. Pozisyonları, VAR odasından izleyerek, orta hakemin yanıldığı ya da yanlış karar verdiği bir pozisyonda orta hakemi uyarır ve pozisyonu tekrar izlemesini tavsiye eder.

Bütün hakemlerin görevi sahada oynana maçı, kusursuza yakın yönetmek ve hata payını sıfıra indirmektir. Yukarıda birkaç kez kullandığımız ”inisiyatif” kelimesi ile kast edilen hata ve yanlış karar verme ihtimalini olabildiğince ortadan kaldırmak, hakemlerin tek görevi olmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.